Aluniţele, la ce să fim atenţi

1 2 jpg jpeg

Putem avea aluniţele din copilărie sau le putem dobândi la maturitate, cele mai multe dintre ele până la vârsta de 40 de ani. În mod normal, o persoană are între 10 şi 40 de aluniţe. Diametrul unei aluniţe care nu reprezintă un pericol pentru sănătate este mai mic de 6 milimetri.

Când pot fi suspecte

Orice schimbare în aspectul aluniţei, de la formă până la dimensiune şi culoare ar trebui să te trimită la medic. Astfel, dacă observi că un nev a crescut în diametru, iar pielea de pe suprafaţa ei a devenit mai uscată, este semn de îngrijorare. Şi mâncărimile prezente în zona unde se află o aluniţă pot fi un semnal de alarmă, la fel ca şi sângerările din jurul ei.

Identificarea unei alunite periculoase se pot face urmarind criteriile ABCDE, un ghid elaborat de specialişti.

A- asimetrie: aluniţa nu are un aspect simetric

B- border (contur): are margini neregulate, crestate

C- culoare: aluniţa are mai multe nuanţe, pigmentarea este diferită. În afară de culoarea maro, specific, pot apărea nuanţe de mov, negru, albastru, roz

D- diametrul: mai mare de 6 mm

E- evoluţie: aluniţa se măreşte, într-un interval scurt, sângerează sau este dureroasă la atingere

Când sunt semne de melanom

Cel mai agresiv cancer de piele, melanomul, se poate dezvolta pe o aluniţă, reprezentând un procent de aproximativ 50% din cazuri. Cancerul apare în melanocite, celulele care produc melanina şi dau culoarea pielii. Cu cât este descoperit mai devreme, cu atât mai mari sunt şansele de vindecare, de peste 98%. Persoanele care au în familie rude dignosticate cu melanom sunt mai predispuse la apariţia acestei boli.

Măsuri de prevenţie a cancerului de piele

- evită expunerea la soare între orele 10.30 şi 16.00

- la plajă foloseşte cremă cu factor de protecţie solară, pe care să o aplici cu 30 de minute înainte să ieşi din casă.

- dacă ai mai mult de 40 de aluniţe este bine ca vara să le acoperi cu haine.

Dermatoscopia, analiza care depistează melanomul

În cazul în care medicul are o suspiciune legată de o aluniţă recomandă dermatoscopia. Este o investigaţie medical care se face cu dermatoscopul. Acesta este un aparat care are o putere de mărire a suprafeţei aluniţei de până la 70 ori, astfel încât să poată fi văzută orice modificare care cu ochiul liber nu ar putea fi detectată. Investigaţia este nedureroasă şi durează aproximativ 10 minute.

Ştiai că…

…persoanele care au mai mult de 11 aluniţe pe braţul drept au un risc mai mare de melanom? Concluzia aparţine unui studiu publicat în Jurnalul Britanic de Dermatologie.