Prin lunile aprilie şi mai, dealurile şi poienile se împestriţează cu florile galbene de ciuboţica-cucului. Puţini ştiu că această plantă are proprietăţi terapeutice.

De la ciuboţica-cucului se pot folosi, în scopuri medicinale, florile, frunzele şi rădăcinile. Planta se administrează sub formă de ceai, infuzie, din frunze şi flori, precum şi decoct, din rădăcina mărunţită.
Sub formă de cataplasme calde se foloseşte extern. Se aplică pe locurile dureroase, având acţiune calmantă şi cicatrizantă.
Unii fitoterapeuţi recomandă ciuboţica-cucului pentru tratarea afecţiunilor respiratorii, a bronşitelor acute sau a pneumoniei în ultima fază.
Bună pentru cardiaci
Ceaiul de flori de ciuboţica-cucului are o influenţă liniştitoare asupra inimii şi este recomandată persoanelor care se confruntă cu stări de oboseală, nervozitate şi anxietate.
De asemenea, persoanele care au probleme cu somnul sau sunt stresate pot face un ceai din plantă care se prepară dintr-o lingură de flori la 250 ml apă fierbinte. Se bea de 2 ori pe zi, îndulcit cu miere.
Eficientă în tratarea bronşitei
Ceaiul de ciuboţica-cucului ajută în tratamentul bronşitei, fiind eficientă şi în cazurile de tuberculoză.
Răceala şi gripa poate fi tratată cu sirop de ciuboţica-cucului. Se taie mărunt o mână de rădăcină de plantă proaspătă şi se pune într-un borcan de sticlă. Se adaugă o lingură de miere şi se lasă la macerat aproximativ 3 săptămâni. Se strecoară şi se ia câte o linguriţă pe zi.
Află AICI ce poţi face împotriva anghinei pectorale!
Atenţie!

Nu se foloseşte în timpul sarcinii, deoarece stimulează contracţiile uterine. De asemenea, ea nu este recomandată persoanelor care suferă de orice formă de epilepsie, celor alergice la aspirină, ori celor care fac tratament cu anticoagulante.