Alinări pentru suferinţele copiilor

1 2 jpg jpeg

Câte bătăi de cap le dau viermişorii şi celor mici, dar şi nouă, părinţilor, care nu mai ştim cum să le alinăm mai repede durerea de burtică. Parazitozele, în limbaj medicinal, se întâlnesc frecvent la copiii care au trecut de vârsta sugară . Doctorul Mihai Alin Scarlat, în „Ghidul de terapie naturistă” recomandă pentru ascaridoză (infecţia cu limbrici) infuzia de coada-şoricelului, o plantă de sezon.

Se prepară din câte 2 linguri la 100 ml de apă. Ceaiul se bea dimineaţa, pe stomacul gol. Atenţie! Planta se recomandă copiilor cu vârste de peste 3 ani. Un alt leac pentru a-l scăpa pe cel mic de neplăceri este amestecul obţinut din miere (500 g), lapte (100 ml) şi seminţe decojite şi zdrobite. Amesteci toate ingredientele până se transformă într-o pastă.

Copilul trebuie să ia 1/3 din amestec la fiecare 2 ore. La 2 ore de la terminarea tratamentului se iau 3 linguri de ulei de ricin. Tratamentul se repetă şi a doua zi. Remediile pentru eliminarea viermişorilor

Pentru ca cel mic să elimine oxiurii, ar trebui să bea infuzie de frunze de afin, câte 2 linguriţe la 100 ml de apă. Remediul se bea fracţionat în 3 reprize, pe parcursul unei zile. Renumitul profesor Ovidiu Bojor, fondator al fitoterapiei moderne în România, recomandă pentru copiii cu viermişori o cură de trei zile cu afine, câte 300-500 g de fructe pe zi. Copilul nu consumă niciun aliment în aceste zile, ci i se dă doar apă la cerere.

Pentru eliminarea teniei, copilul ar trebui să consume morcov ras (cât poate mânca) dimineaţa, pe stomacul gol, cu câteva minute înainte de fiecare masă. Sunt benefice şi seminţele decojite, pisate (30-40 g). Se consumă dimineaţa, pe stomacul gol, iar după 1-2 ore se ia un purgativ, ulei de ricin sau ceai laxativ.

Muşeţelul, una dintre cele mai cunoscute plante medicinal, care încă se mai poate recolta în această perioadă, este de ajutor şi în alinarea suferinţelor celor mici. Pentru tratarea eritemelor fesiere (iritaţiei de scutec), profesorul Ovidiu Bojor recomandă în cartea „Fitoterapie modernă şi tradiţională”, aplicaţiile locale de comprese cu infuzie din flori de muşeţel.

După toaletare, pudrează zona cu un produs parţial fitoterapuetic, preparat după următoarea formulă: 50 g flori de muşeţel, 40 g amidon (preferabil de orez), 10 g talc şi 10 g pulbere fină din fori de muşeţel. Florile de muşeţel trebuie pulverizate foarte fin, pentru a putea fi amestecate cu amidonul şi cu talcul. În farmacie, poţi găsi formule de curăţare pe bază de plante, precum romazulanul, preparat din flori de muşeţel, un bun antiseptic şi cicatrizant, util şi în acne, răni şi în contuzii.

1 2 jpg jpeg

Seminţele de mărar şi de chimion sunt recomandate într-o problemă „spinoasă” atât pentru cei mici, cât şi pentru părinţi: colicii bebeluşilor. Prepară o infuzie din seminţe, câte o lingură la cană şi dă-i copilului 2-3 căni pe zi. Tot pentru colicii celor mici, părintele Iov Burlacu de la Piatra Neamţ îi sfătuia pe părinţi să le dea copiilor ceai de mentă.

Acelaşi călugăr cu har în durerile sufletului, dar şi în ale trupului, mare cunoscător de plante medicinale, îi sfătuia pe părinţi să le dea copiilor cu urdinare (diaree) apă de orez. Fierbem o mână de orez la 50 ml de apă. Se bea câte o linguriţă la jumătate de ceas. A doua zi i se dă copilului orezul fiert, trecut prin sită (terci de orez). A treia zi copilul poate mânca orez cu apă ori cu lapte, până îl trecem pe mâncare.

Copiilor mici cu urdinare li se mai poate da un leac din două albuşuri bătute supumă cu 50 ml apă rece. Se dă câte o linguriţă la fiecare ceas.

Din orz poţi prepara un ceai (20 g la un litru de apă), cu care se face gargară în caz de gâlci ori de afte.

Pont: Îi dau dinţişorii? Ca să-l linişteşti, lasă-i la îndemână o batistă curată şi umedă, pe care să-o roadă. Îi mai poţi freca gingiile cu esenţă de cuişoare.