Pe lângă faptul că dieta mediteraneeană aduce beneficii sănătăţii cardiace, ea poate ajuta şi la prevenirea şi tratarea stărilor depresive, au descoperit oamenii de ştiinţă australieni.

Rezultatele unei cercetări recente au arătat că persoanele care urmează acest tip de dietă au o atitudine mai pozitivă şi nu sunt foarte afectate de situaţiile stresante, spre deosebire de cei care mănâncă orice fel de preparate.

Specialiştii susţin că starea de bine se datorează acizilor graşi Omega-3 care se găsesc în peşte, aliment important în cadrul dietei mediteraneene.

Pe lângă peşte, acest tip de regim presupune consumul legumelor şi fructelor proaspete, oleaginoaselor, măslinelor, seminţelor, uleiului de măsline, dar şi vinului.

În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă australieni au recrutat 82 de adulţi (cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani) care sufereau de depresie.

În primă fază, voluntarii au explicat cum se manifestă la ei starea de depresie, dar şi ce tip de alimentaţie au. Astfel, cercetătorii au observat că cei care consuma mai des alimente specifice dietei mediteraneene se simţeau mai puţini afectaţi de stres, spre deosebire de cei care aveau o alimentaţie haotică.

,,Se ştie că persoanele care sunt stresate sau care suferă de depresie au o alimentaţie nu tocmai sănătoasă. Cu toate acestea, rezultatele analizelor noastre au arătat că dieta mediteraneeană aduce beneficii în cazul stresulului sau a depresiei. Peştele se numără printre alimentele care <<alungă>> stresul şi depresia”, a afirmat Natalie Parletta, medic în cadrul Universităţii de Sud din Australia.