Cafeaua este celebră pentru creşterea puterii de concentrare. Din păcate, nu toată lumea poate să o consume.

Dacă vrei să îţi creşti puterea de concentrare fără să fii nevoită să bei cafea, include aceste alimente în dietă ta zilnică.

Avocado - Conţine grăsimi sănătoase care îţi stimulează starea de spirit şi concentrarea.

Afine - Conţine flavonoide care îţi păstrează creierul sănătos. Încetinesc declinul cognitiv cu doi ani şi jumătate.

Apă - Atunci când eşti deshidratată, puterea de concentrare îţi scade semnificativ.

Peste gras - Este o sursă excelenţă de acizi graşi omega-3, care îmbunătăţesc funcţiile creierului.

Sfeclă - Conţine nitraţi, care lărgesc vasele de sânge, prin urmare creierul primeşte mai mult sânge şi mai mult oxigen.

Starea de spirit şi nivelul de energie pot influenţa semnificativ capacitatea de concentrare, atenţia, creativitatea sau capacitatea de memorare, astfel că alimentaţia este cel mai bun combustibil al funcţiilor cognitive.

Uneori, capacitatea de concentrare se diminuează în perioadele de stres ale vieţii, atunci când lucrăm la ceva solicitant, învăţăm pentru un examen sau atunci când se acumulează prea multă oboseală şi simţim că nu ne mai putem aduna gândurile. Însă, natura deţine substanţe secrete care ajută memoria şi puterea de concentrare să rămână „în formă“.

Iată şi câteva ceaiuri recomandate!

- ginko biloba

Frunzele de ginkgo biloba sunt recomandate celor care suferă de pierderi de memorie din cauza vârstei înaintate sau celor cu tulburări de memorie de scurtă durată. Această plantă stimulează oxigenarea creierului şi, deci, activitatea celulară cerebrală. Se foloseşte sub formă de infuzie (o cană de ceai pe zi, dintr-unul sau două plicuri la o ceaşcă) sau sub formă de tinctură (câte 30-40 de picături de trei-cinci ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă).

- salvia

Studii efectuate la Centrul de Cercetare a Plantelor Medicinale din Newcastle au arătat că uleiul de salvie inhibă activitatea anumitor acizi răspunzători de pierderile de memorie.

Salvia măreşte şi capacitatea de concentrare şi înlătură oboseala mentală. Ea poate fi utilizată fie sub formă de mirodenie în mâncare, fie sub formă de infuzie.

Ceaiul de salvie se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată la 250 ml de apă clocotită, care se lasă la infuzat cinci minute. Zilnic se beau câte două căni de ceai.

- ceai verde

Bogat în antioxidanţi, ceaiul verde diminuează nivelul proteinelor care duc laapariţia plăcilor arteriale (răspunzătoare pentru pierderile de memorie şi pentru distrugerea celulelor asociate cu Alzheimer). Două căni de ceai verde pe zi (un plic de ceai la o cană cu apă) îmbunătăţesc memoria şi concentrarea.

- mentă

Menta stimulează funcţiile cerebrale şi, în plus, înlătură durerile de cap. Sub formă de ceai, se beau trei ceşti zilnic de infuzie din cinci grame de plantă la 250 ml de apă.

- chimen

Chimenul stimulează gândirea creativă. Beţi constant ceai de chimen preparat din 2 linguriţe de seminţe zdrobite şi opărite într-o cană cu apă fiartă.