Consumul frecvent de alimente bogate în proteine, cum sunt ouăle, carnea şi peştele, poate favoriza apariţia problemelor de memorie, atenţionează oamenii de ştiinţă.

Explicaţia este una simplă: aceste alimente conţin în cantitate mai mare aminoacidul care este reponsabil de apariţia deficienţelor de memorie.

În urma mai multor analize, specialiştii de la Universitatea din Louisville (SUA) au descoperit că aminoacidul cunoscut sub numele de metionină are legătură cu apariţia tulburărilor de memorie, prin faptul că acesta duce la creşterea proteinei netrin, ea fiind importantă pentru sănătatea creierului.

În cadrul cercetării, oamenii de ştiinţă au dat cobailor să consume alimente bogate în aminoacidul metionină, dar sărace în vitamine (B6, B12).

După ce au măsurat nivelul de metionină şi de netrin în cazul cobailor, specialiştii au ajuns la concluzia că cei care aveau un nivel ridicat al aminoacidului erau şi cei care sufereau de deficienţe de memorie şi de învăţare.

„O alimentaţie sănătoasă şi echilibrată este o bună armă când vine vorba de păstrarea memorie. Important este să consumăm câte puţin din fiecare grupă de alimente, cu atât mai mult cu cât consumul ridicat de proteine poate favoriza apariţia tulburărilor de memorie“, au precizat oamenii de ştiinţă care au participat la studiu.

Concluziile cercetării au fost prezentate în cadrul „Experimental Biology Meeting 2015“.