Alimentele care au grijă de sănătatea inimii

1 2 jpg jpeg

Ciocolată neagră Nu numai că este foarte gustoasă, dar este sănătoasă pentru inimă, datorită antioxidanţilor pe care îi conţine. Ciocolata neagră scade nivelul colesterolului, spun unele studii.

Trebuie să alegi ciocolată amăruie, cu o concentraţie de peste 75% de cacao şi să consumi zilnic câte două-trei pătrăţele.

Peştele gras, precum tonul, heringul, sardinele şi somonul, este aliatul perfect pentru a preveni bolile de inimă. Este bogat în Omega-3 şi vitamina D. Omega-3 reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge.

Vitamina D, care se găseşte din belşug în peştele gras, scade riscul de a suferi un atac de cord. Ideal este să consumi peşte de cel puţin două ori pe săptămână.

Cercetătorii japonezi au demonstrat că persoanele care consumă soia sunt mai puţin expuse riscului de a suferi un atac de cord. Asta deoarece conţine foarte multe proteine, minerale şi vitamine, în special vitamina E.

Soia e benefică pentru inima ta şi pentru că proteinele pe care le conţine scad nivelul colesterolului „rău” şi reduc hipertensiunea.

E suficient să consumi un căţel de usturoi în fiecare zi şi vei avea o inimă „de fier”. Specialiştii spun că usturoiul scade nivelul colesterolului „rău” (LDL) şi împiedică formarea cheagurilor de sânge.

Fiind foarte bogat în vitamine, usturoiul previne atacurile de cord. Totodată, reduce riscul de aterosleroză, boală ce se manifestă prin îngroşarea peretelui arterelor inimii.

Antioxidanţii, vitaminele şi fibrele pe care le conţin fructele de pădure reprezintă un adevărat răsfăţ pentru inima ta. Aşa că încearcă să consumi de cel puţin două trei ori pe săptămână mure, afine, zmeură sau fragi. Îţi vei păstra elasticitatea vaselor sanguine, care s-ar putea pierde, în special cu înaintarea în vârstă.

Medicii spun că nucile sunt alimente excelente pentru inima ta, datorită antioxidanţilor, vitaminelor şi proteinelor pe care le conţin. Nucile ajută la menţinerea elasticităţii vaselor de sânge, scad nivelul colesterolului şi previn apariţia cheagurilor de sânge. E bine să consumi câte şapte-opt nuci pe zi.

Reprezintă o sursă excelentă de potasiu, calciu, vitamina A şi de magneziu, elemente importante pentru prevenirea hipertensiunii şi aritmiei. Licopina, o altă substanţă care se găseşte în roşii, ajută la menţinerea elasticităţii vaselor de sânge. De aceea, este indicat să consumi roşii cât de des poţi.

De asemenea, este ideal să găteşti cu ulei de măsline, căci ajută la reducerea colesterolului. Conţine antioxidanţi puternici şi îţi menţine inima sănătoasă.