Alimente recomandate iarna

1 2 jpg jpeg

În sezonul rece avem nevoie să ne întărim sistemul imunitar. În acest sens, Vitamina C ne vine în ajutor. Ea se găseşte în foarte multe fructe şi legume precum: ardeiul gras, citrice, broccoli, roşii, kiwi, pătrunjel, dar şi în varză de Bruxelles. Şi vitamina A ne întăreşte organismul. De aceea, e bine să consumăm lapte, ouă, unt, cartofi dulci şi ton.

Peştele şi nucile, printre alimentele recomandate iarna

În plus, ca să trecem cu bine peste iarnă, organismul are nevoie şi de minerale. Mineralele le găsim în carne, ouă, peşte, nuci, seminţe de floarea-soarelui şi ovăz.

De asemenea, şi iaurturile probiotice se regăsesc printre alimentele recomandate iarna. De aceea, ele nu ar trebui să lipsească din alimentaţie. Probiotice mai găsim în usturoi, banane, chefir şi murături. Şi produsele lactate sunt foarte importante în sezonul rece, deoarece sunt o sursă bogată de proteine şi calciu.

Datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi şi vitamine, merele nu trebuie să lipsească din alimentaţie în timpul sezonului rece. De asemenea, iarna puteţi consuma şi avocado, rodii, grapefruit, kiwi, mandarine, portocale, fructul pasiunii, pere, papaia, mango.

Cătina este un alt element important pentru sănătatea noastră. Cătina este considerată un vaccin antigripal natural datorită conţinutului ridicat de vitamina C, fiind de 10 ori mai mare decât al citricelor.

Iarna nu ar trebui să lipsească nici ceaiurile din plante sau fructe şi nici laptele cald cu scorţişoară. Scorţişoara se clasează printre alimentele cele mai bogate în antioxidanţi.

Alte alimente recomandate iarna şi care nu ar trebuie să lipsească din regimul tău sunt: fasolea, mazărea, orezul brun, dar şi cerealele cu orz.

Alimente recomandate iarna: mirodeniile şi condimentele

În plus, dintre alimentele recomandate iarna sunt şi condimentele şi mirodeniile. În acest sens, atunci când preparaţi mâncarea este recomandat să le utilizaţi din belşug. Mirodeniile pot stimula funcţiile organismului şi au numeroase proprietăţi curative. Multe dintre acestea stimulează sistemul nervos, combat simptomele răcelilor, reduc durerile şi menţin tonusul circulator.

În perioada sezonului rece, multe persoane nu se mai pot concentra la ceea ce au de făcut. Asta se întâmplă şi din cauza faptului că lumina naturală este mult mai puţină ca primăvara şi vara. Din această cauză, organismul produce vitamina D într-o cantitate insuficientă. În această situaţie, printre alimentele recomandate iarna sunt şi peştele gras, brânza, ouăle şi ficatul.

Toate aceste alimente constituie o dietă perfectă pentru iarnă deoarece au un conţinut scăzut în grăsimi, dar cantităţi semnificative de proteine, carbohidraţi şi fibre, dar şi o serie de vitamine şi minerale.