Alimente pentru o imunitate de fier

1 2 jpg jpeg

Sistemul imunitar este similar unei armate care ne protejează organismul de atacurile străine: bacterii, virusuri, paraziţi sau fungi. Pentru o bună funcţionare, acest arsenal are nevoie de resurse nutritive. I le putem furniza prin dieta zilnică şi prin cure de fortificare, la schimbarea de sezon. Iată câţiva dintre aliaţii împotriva bolilor: 1. Peşte

Acizii graşi esenţiali Omega 3 din peşte reprezintă un foarte puternic agent antiinflamator. Cea mai mare cantitate de acizi Omega 3 se găseşte în peştele gras, oceanic, cum ar fi tonul, somonul, macroul, heringul şi sardina. Specialiştii recomandă consumarea a cel puţin două mese de peşte săptămânal.

Studiile arată că un consum moderat de carne de vită şi de ciuperci stimulează producerea de celule albe, implicate în apărarea antiinfecţioasă.

Legumele sunt surse importante de fibre, ce reglează tranzitul intestinal, dar şi de substanţe antioxidante. Astfel, betacarotenul din morcovi şi vitamina C din gogoşari ajută organismul să lupte împotriva bolilor. Efect antioxidant au şi anumiţi pigmenţi din legumele colorate, precum capsaicina din ardeiul roşu iute şi quercitina din ceapa roşie.

Dieta bogată în soia a fost asociată cu scăderea inflamaţiei la nivelul vaselor de sânge. Alte legume cu efect antioxidant sunt fasolea şi lintea, usturoiul, ceapa verde, prazul, broccoli, varza, conopida, spanacul şi măslinele.

Cele mai bogate în vitamina C sunt cireşele din specia Acerola. Însă o sursă de vitamină mereu la îndemână sunt lămâile.

Toamna, o cură de struguri combate anemia, prin conţinutul crescut în cupru, care ajută la formarea hemoglobinei. Strugurii, mai ales cei negri, sunt bogaţi în polifenoli, substanţe care ajută celulele să-şi repare defectele, prevenind astfel îmbătrânirea şi apariţia bolilor. Astfel de polifenoli sunt quercitina şi resveratrolul. Ei previn apariţia bolilor cardiovasculare, de aceea, un pahar de vin roşu natural consumat zilnic scade riscul de infarct miocardic. Şi merele conţin quercitină.

Ştiai că multe dintre condimentele tale preferate sunt puternice antiinflamatoare? Busuiocul, ardeiul iute, curry-ul, pătrunjelul, oregano şi rozmarinul conferă nu doar savoare, ci şi protecţie contra infecţiilor. La fel se întâmplă cu menta, scorţişoara şi cacaua (ciocolata cu peste 70% cacao). În plus, aceste condimente pot înlocui cu succes sarea şi zahărul din alimentaţie.

Fructele oleaginoase şi seminţele sunt bogate în grăsimi nesaturate şi alţi nutrienţi cu efecte antiinflamatorii. Consumă nuci, migdale, seminţe de dovleac sau de floarea soarelui şi seminţe de in. Uleiul extravirgin de măsline are şi el efecte antiinflamatoare.

De asemenea, ceaiul verde şi ceaiul de ghimbir protejează organismul de infecţii.

Iaurturile conţin bacterii sănătoase pentru tubul digestiv, stimulând tranzitul intestinal şi scăzând inflamaţia la acest nivel. Acelaşi efect protector pentru intestin îl au şi murăturile în saramură.