În afecţiunea numită litiază renală, pietrele la rinichi de dimensiuni mari pot bloca tractul urinar, producând o durere intensă. Unele persoane sunt predispuse la această boală, de aceea este indicat să evite anumite alimente.

Sarea

Dacă este consumată în exces, este considerată un inamic al sănătăţii. Oricât ţi-ai dori să o eviţi, sarea este prezentă într-o grămadă de alimente, în semipreparate, ba chiar şi în dulciuri. Medicii ridică un semnal de alarmă la adresa ei şi spun că duce printre altele la retenţia de apă din organism şi ajunge să fie „stocată“ la nivelul rinichilor. Ca să nu mai spunem că este responsabilă de creşterea tensiunii arteriale şi favorizează îngrăşarea.

Carnea roşie

Specialiştii spun că nu este bine să mănânci prea multă carne roşie (carne de vită, mânzat, porc, oaie, capră sau iepure), deoarece duce la formarea calculilor renali (pietre la rinichi).

Acest tip de carne este bogat în acid uric şi purine. Dacă acidul uric se regăseşte într-o concentraţie foarte mare în organism, se pot forma pietre la rinichi sau te poţi îmbolnăvi de gută.

Ar trebui evitate şi fasolea, varza, deoarece sunt alimente bogate în purine (compuşi organici din acidul uric).

Cafeina

Obişnuieşti să bei în fiecare zi multă cafea? Ar trebui să ştii că poate provoca formarea pietrelor la rinichi. În urma consumului mărit de cafea, rinichii vor începe să funcţioneze mai greu, astfel substanţele nocive pe care le-ai elimina în mod obişnuit se vor sedimenta, transformându-se în calculi renali.

Cafeina nu este prezentă doar în cafea, ci şi în ceai sau în unele băuturi carbogazoase. Băuturile respective cresc nivelul de calciu din urină şi provoacă probleme la nivelul rinichilor.

Alte alimente dăunătoare rinichiilor

- îndulcitorii artificiali,

- fructele de mare,

- verdeţurile,

- ciocolata,

- nucile (bogate în oxalaţi),

- alunele,

- ficatul,

- ţelina,

- sfecla de zahăr,

- lactatele.