Senzaţia puternică de arsură şi durerile abdominale sunt doar câteva dintre simptomele ce te încearcă indiferent de situaţie sau moment al zilei?

Toate acestea sunt ,,semne" ale gastritei (inflamaţie acută sau cronică a mucoasei gastrice), boală din ce în ce mai des întâlnită în zilele noastre şi cauzată de regimul de viaţă inadecvat sau chiar de unele medicamente. Iată câteva alimente–pansament care îţi pot fi de folos în crizele de gastrită!

Lactatele şi brânzeturile

Smântâna, iaurtul, brânza dulce de vaci, urda şi caşul nesărat sunt câteva dintre lactatele ce te pot ajuta în cazul gastritei, având rol de pansament gastric. Consumându-le, poţi calma durerile şi senzaţia de usturime. Totuşi încearcă să eviţi brânzeturile sărate, deoarece acestea nu fac decât să agraveze starea.

Legumele şi fructele

Din regimul pentru reducerea hiperacidităţii gastrice nu trebuie să lipsească fructele şi legumele crude. În plus, supa de legume este cunoscută ca fiind unul dintre cele mai bune pansamente gastrice. Şi fructele (bananele coapte, pepenele galben, merele, perele, caisele, piersicile) te pot ajuta când vine vorba de crizele gastrice. Însă evită citricele.

Pâinea prăjită

Pâinea prăjită acţionează ca un pansament gastric, calmând aciditatea. Însă doar pâinea albă prăjită este indicată în crizele de hiperaciditate. Pâinea neagra, cea de secară sau grahamul nu sunt recomandate, deoarece conţin seminţe, ce pot stimula aciditatea.

Carnea

Introdusă în dietă, carnea poate ajuta în cazul hiperacidităţii, însă doar dacă este slabă, precum cea de pui. Poate fi consumată doar fiartă, în niciun caz prăjită. Şi peştele alb poate fi consumat în cazul gastritei, deoarece se digeră foarte uşor.

Regimul alimentar în caz de gastrită

Regimul alimentar ulcerul gastric trebuie ţinut pe perioade lungi (luni). Mesele trebuie luate la intervale regulate, recomandate fiind 4-6 mese pe parcursul zilei. Pentru a evita senzaţia de balonare, bolnavul trebuie să consume alimente uşoare şi nu trebuie să bea apă în timpul mesei. În plus, alimentaţia bolnavului trebuie să fie variată, în funcţie de nevoile bolnavului.

Alimente ce trebuie evitate în caz de gastrită:

- brânzeturile fermentate
- maioneza, sosuri, prăjeli, icre
- carnea de porc, grăsimea, carnea conservată
- ciocolata
- cafeaua
- legumele uscate
- condimente (piper negru, boia iute, ardei iute, hrean, muştar, murături, oţet etc.)