Când în celulele ficatului se acumulează grăsimi şi acestea nu se mai elimină, îşi face apariţia o boală cunoscută sub numele de „ficat gras“, aceasta fiind foarte frecventă la adulţi.

Ficatul joacă un rol foarte important în descompunerea şi eliminarea grăsimilor din organism. Uneori, acest proces al metabolismului se dereglează şi grăsimile se acumulează în celulele ficatului, care nu vor mai funcţiona corect. Boala are o frecvenţă mai mare în cazul persoanelor care suferă de obezitate, diabet sau hipertensiune.

Statisticile estimează că până la 20% dintre adulţi au „ficat gras”, însă numărul lor ar putea fi mai mare, pentru că steatoza nu dă, de obicei, niciun fel de simptome şi este diagnosticată doar la analizele de rutină.

Dacă există, simptomele sunt vagi: oboseală, rezistenţă scăzută la efort, uşoară durere în zona ficatului. Testele sanguine pot semnala valori crescute ale unor enzime hepatice atunci când în ficat se acumulează grăsimi, iar o ecografie abdominală va arăta un ficat mărit în dimensiuni. Un diagnostic cert se poate pune doar după efectuarea unei puncţii hepatice.

Pentru a îngriji ,,ficatul gras'', este important să se evite consumul de alcool şi să se adopte un regim alimentar cât mai sănătos posibil, bazat pe alimente naturale.

Dacă este descoperită la timp şi dacă obiceiurile alimentare s-au îmbunătăţit, afecţiunea este reversibilă. Iată care sunt cele mai bune alimente pentru combaterea ficatului gras!

Fructe de tamarind

Tamarindul este unul dintre cele mai bune fructe pentru a lupta împotriva ficatului gras. Acest fruct tropical, cultivat preponderent în India şi America Centrală, este delicios şi oferă un aport nutritiv important. El este bogat în fibre şi ajută la îmbunătăţirea digestiei în timp ce elimină excesul de grăsimi. Totodată, acizii nesaturaţi din tamarind acţionează ca un decongestionant şi protector pentru ficat.

Pentru a beneficia de toate beneficiile fructului, se realizează o infuzie din 20 de frunze de tamarind şi 1 litru de apă. Se pune apa la fiert şi se adaugă frunzele de tamarind. Se lasă amestecul la infuzat timp de 30 de minute.

Ceaiul se poate consuma atât rece cât şi cald, iar pentru o aromă plăcută se poate adăuga şi o lingură de miere. Infuzia de tamarind se poate bea în orice moment al zilei.

Legume uscate

Consumul de legume uscate este un remediu eficient împotriva ficatului gras şi pentru a pierde în greutate, deoarece acestea conţin proteine şi sunt sărace în calorii. Datorită conţinutului ridicat de fibre, legumele reduc nivelul de colesterol, un alt factor de risc pentru ficatul gras.

O jumătate de cană de legume uscate pe zi este suficientă, mai ales dacă suferi de diabet.

Căpşuni

Detoxifierea organismului este o modalitate excelentă pentru a reduce efectele ficatului gras. Astfel, consumul de căpşuni este ideal pentru curăţarea organismului, datorită conţinutului ridicat în fibre. De asemenea, căpşunile sunt bogate în vitamina C şi întăresc astfel sistemul imunitar, în timp ce acizii organici previn acumularea de grăsime.

Căpşunile se pot mânca ca atare, cu iaurt slab, în salate sau împreună cu cereale.

Lămâia

Lămâia este un aliment plin de virtuţi nutriţionale, fiind bogată în vitamina C şi antioxidanţi care previn mai multe boli.

Un remediu cunoscut şi extrem de eficient pentru ficatul gras este apa cu lămâie, care luptă împotriva ficatului gras şi stimulează digestia. Deşi lămâia este acidă, ea devină alcalină în corpul nostru, ceea ce înseamnă că reglează nivelul pH-ului. Se bea în fiecare dimineaţă câte un pahar de apă călduţă în care s-a stors sucul unei lămâi.

Spanac

Din categoria legumelor verzi, spanacul nu trebuie să-ţi lipsească din alimentaţie. Datorită conţinutului său ridicat de fibre, consumul de spanac este ideal pentru un tranzit intestinal flexibil. În plus, acidul folic reglează funcţiile ficatului şi rinichilor.

Pentru că spanacul este bogat în clorofilă, el absoarbe şi elimină grăsimile şi toxinele din ficat.