Alimente care dau dureri de cap

1 2 jpg jpeg

Numeroase studii au arătat că unii compuşi - aditivi, aminoacizi, îndulcitori - sunt factori declanşatori ai durerilor de cap. Desigur, nu toate persoanele au aceeaşi sensibilitate faţă de astfel de substanţe. Dacă ai observat că te doare capul după ce mănânci, de exemplu, brânză, este indicat să eviţi acest aliment.

Iată, aşadar, de ce alimente să te fereşti ca să eviţi durerile de cap, precum şi factorii ce pot declanşa migrenele!

Schimbările de dietă

Una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap sunt schimbările bruşte în ceea ce priveşte alimentaţia, cum ar fi trecerea la o dietă săracă în calorii. Din acest motiv apar migrenele, mai ales dacă carbohidraţii sunt eliminaţi complet din alimentaţie, susţin nutriţioniştii.

De asemenea, durerile de cap pot apărea ca urmare a deshidratării sau scăderii glicemiei, precum şi din cauza intervalelor lungi între mese.

Tiramina, un alt vinovat

TIRAMINA este un aminoacid prezent în mod natural în produse precum brânza cedar, parmezanul, sosul de soia, vinul roşu, ciocolata şi anumite tipuri de carne procesată.

Despre tiramină se spune că diminuează nivelul de serotonină din creier şi afectează dilatarea vaselor de sânge.

Băuturile alcoolice

Vinul roşu conţine tiramină, fitochiminale numite şi fenoli, aceşti compuşi fiind adevăraţi declanşatori ai durerilor de cap. Astfel, pentru unele persoane, consumul de alcool de orice fel aduce cu sine şi neplăcutele migrene.

Ciocolata

Potrivit cercetărilor prezentate de Societatea Internationala pentru Studiul Durerilor de Cap (International Headache Society – IHS), cacaua protejează, de fapt, celulele nervoase care cauzeaza dureri de cap sau migrene.

În schimb, specialistii spun ca apetitul pentru dulciuri, in special pentru ciocolata, este crescut inaintea declansarii cefaleei. Alegerea unui baton de ciocolata poate fi rezultatul durerii de cap, si nu cauza acesteia, potrivit acestora.

Totodată, alţi compuşi din whiskey, bere sau vin, care diminuează nivelul de serotonină (hormonul fericirii) din creier, ar putea fi factori declanşatori ai durerilor de cap.

Cafeaua

Pentru unele persoane, oprirea bruscă a consumului de cafea poate favoriza apariţia cefaleei. Există persoane care declară că, în lipsa obişnuitei cafele de dimineaţă, au puternice dureri de cap. Dependenţa de cofeină face ca acestea să acuze dureri, care vor fi eliminate imediat după ce au consumat cafea.

În anumite situaţii, cafeaua poate fi un medicament, datorită conţinutului de cofeină. Consumată în cantităţi moderate, are efect vasoconstrictor. Însă în exces induce o stare de nervozitate, durere de cap sau insomnie. Cofeina este prezentă, de altfel, în majoritatea analgezicelor

Alimentele procesate

Carnea procesată (bacon, hot-dog, salam cârnaţi etc), în general, conţine conservaţi precum nitriţi sau nitraţi care dilatează vasele de sânge şi provoacă, astfel, neplăcutele dureri de cap. De asemenea, aditivii alimentari precum glutamatul de sodiu, care se găseşte în special în sosul de soia, provoacă dureri de cap, crampe şi diaree.