Prin constipaţie se înţelege eliberarea rară a scaunelor, de aproximativ 2-3 ori pe săptămână, însoţită de dureri abdominale sau de balonare.

Problemele apar când alimentaţia este bogată în carne, produse de patiserie şi brânzeturi, care îngreunează digestia. Pentru un tranzit intestinal optim, este nevoie ca fibrele (prezente în legume, fructe şi cereale integrale) să nu ne lipsească din dieta zilnică.

Iată ce alimente trebuie să eviţi atunci când suferi de constipaţie!

Alimente care constipă - băuturi

Băuturile calde precum cacao cu apă, ceai de mentă, vin roşu, suc de afine, lapte dacă are efect constipant (se va adaugă lactoză).

Alimente care constipă - supe

Anumite supe de făinoase, în mod special cea de orez sau de morcovi, pot provoca constipaţie. De asemenea, în această categorie intră şi bulionul simplu de carne.

Alimente care constipă - carne

Carnea slabă, friptă sau fiartă şi consumată în cantităţi mari, poate provoca constipaţie, dacă nu se consumă alături de o garnitură formată din legume bogate în fibre. Totodată, consumul în exces de piftie poate constipa.

Alimente care constipă - brânzeturi

Brânzeturile precum caşul sau urda nesărate pot constipa, dacă alimentaţia persoanei înn cauză este extrem de săracă în fibre.

Alimente care constipă - făinoase

Budinca din orez, de griş, din macaroane, preparate cu carne fiartă, cu telemea nesărată şi cu grăsime puţină (budincile uscate de făinoase).

Alimente care constipă - fructe

Consumul în exces de gutui coapte sau suc de afine poate, de asemenea, constipa.

Alimente care constipă - dulciuri

Deserturi ca ciocolata, gelatina de gutui, de cacao, de ciocolată, de ceai rusesc, de vin roşu (conţin tanin cu efect constipant), peltea de gutui, aluaturi uscate cu puţină grăsime, budinci dulci uscate, din griş sau alte paşte făinoase, se numără printre alimentele care constipă.

Alimente care constipă - legume bogate în fibre insolubile

Modul de preparare al legumelor şi leguminoaselor (mazăre, linte, fasole, năut etc.) influenţează apariţia constipaţiei. În general, legumele gătite pot conţine beta-carboline care constipă. Majoritatea legumelor conţin cantităţi ridicate de proteine care favorizează constipaţia, dar un rol important îl are şi cantitatea de fibre din componentă acestor legume.

Fasolea uscată şi cerealele au cantităţi mari de proteine şi fibre care nu determina constipaţia dar, probabil, vor provoca flatulenţă şi crampe. Pentru a nu întâmpina probleme de digestie se va evita consumul excesiv de alimente bogate mai ales în fibre insolubile.