Alimente bune şi mai puţin bune pentru dantura ta

1 2 jpg jpeg

Un zâmbet sănătos este important pentru sănătatea ta orală şi pentru buna funcţionare a întregului organism. În plus, te ajută considerabil să îţi menţii încrederea de sine.

Alimentaţia este una dintre clauzele principale dacă vrei să te bucuri de o viaţă longevivă şi sănătoasă. Ai nevoie de un regim alimentar echilibrat pentru a-i furniza organismului toţi nutrimenţii de care are nevoie pentru a funcţiona în parametri optimi.

Alimente pe care trebuie să le consumi cu moderaţie

Moderaţia este cheia echilibrului pe care este indicat să îl menţii atât în ceea ce priveşte alimentaţia cât şi celelalte aspecte ale vieţii tale.

Astfel că, dacă obişnuieşti să îţi începi ziua cu un pahar de apă cu lămâie este indicat să ştii că tot ce înseamnă citrice şi sucuri acidulate pot contribui substanţial la erodarea smalţului, iar în timp te poţi confrunta cu sensibilităţi dentare.

Este ştiut faptul că îţi poţi albi dantura folosind cidru de mere însă trebuie folosit şi aceste cu moderaţie, altel are exact aceleaşi riscuri precum citricele şi anume subţierea smalţului dentar.

Dacă totuşi nu poţi renunţa la a consuma atât citrice cât şi celebrul pahar de apă cu lămâie dimineaţa, foloseşte un pai pentru a evita contactul cu dantura.

Află cât de importantă este dieta pentru sănătatea orală AICI

Amidonul din chipsuri

Între mese obişnuieşti să apelezi la o pungă de chipsuri crocante? Mai gândeşte-te odată. Pe lângă faptul că au foarte mulţi conservanţi, conţin şi amidon care se transformă rapid în zaharuri afectând implicit dantura nu numai silueta ta.

Dacă totuşi nu te poţi abţine de la a consuma astfel de produse este imperios necesar utilizarea aţei dentare şi a apei de gură imediat după consumarea lor.

Băuturile carbogazoase şi alcoolul

În general tot ce înseamnă carbogazos, aduce un conţinut substanţial de zahăr organismului tău. Obişnuieşte-te să citeşti pe eticheta produselor ce urmează să le cumperi pentru a evita concentraţiile mari de zahăr. Bacteriile situate în cavitatea bucală se folosesc de zaharuri pentru a produce acizi care în timp îţi vor afecta smalţul dinţilor.

În ceea ce priveşte consumul de alcool, specialiştii atrag atenţia asupra faptului că acesta consumat în cantităţi mari nu doar că va afecta sănătatea întregului organism dar va duce şi la deshidratare, aspect care se va resimţi şi la nivelul danturii deoarece te vei confrunta cu senzaţia de gură uscată. Acest aspect va favoriza scăderea fluxului de salivă, iar în aceste condiţii se va dezvolta un mediu propice apariţilor cariilor dentare sau a infecţiilor specifice acestui aparat. Astfel că, este necesar să nu eviţi să consumi cât mai multă apă pentru a-i furniza organismului sursa principală a bunei funcţionări.

Băuturile energizante nu au un impact negativ doar asupra danturii, ficatul fiind şi el într-o oarecare măsură afectată mai ales dacă acestea fac parte din ritualul tău zilnic.

Alege sursele de acizi graşi polisaturaţi!

Studiile efectuate de-a lungul anilor au scos la iveală faptul că persoanele care obişnuiesc să consume în mod frecvent alimente bogate în acizi graşi polisaturaţi, de tipul Omega-3, Omega-6 mai ales cele care provin din peşte sunt mult mai ferite de bolile gingivale şi dentare. În plus şi inima ta va avea de câştigat de pe urma alimentaţiei tale.

În cazul în care vrei să ai grijă de sănătatea ta şi să ţii la distanţă bolile gingivale şi mai ales paradontoza, nucile şi peştele mai ales somonul sunt printre cele mai sănătoase alimente care îţi vin în ajutor.