Aliaţi din natură care grăbesc tratarea răcelilor

1 2 jpg jpeg

Ceapă şi pătlagină, contra tusei Pentru a calma tusea, se pot face acasă sirop de ceapă sau de pătlagină. Pentru prepararea primului sirop este nevoie de 100 g ceapă, care se fierbe în 250 ml de apă. După ce compoziţia ajunge la temperatura camerei, se adaugă 50 g de miere şi se ia câte o linguriţă la 2 ore. Acest sirop trebuie preparat zilnic.

Cel de-al doilea sirop se pregăteşte din 200 g frunze de pătlagină, care se fierb în 400 ml de apă, la foc domol, timp de jumătate de oră. După ce se lasă să se răcească, se adaugă 100 g de miere şi se păstrează la frigider cel mult o săptămână. Se iau până la 6 linguri pe zi.

Nasul înfundat este un simptom frecvent în răceală şi gripă, iar pentru această problemă avem la-ndemână multe soluţii naturale. Poţi încerca inhalaţiile cu ulei de levănţică, această plantă fiind renumită pentru acţiunea antiseptică şi antiinflamatoare.

Adaugă 5 picături de ulei esenţial de levănţică într-un vas cu apă fierbinte (1 litru) şi stai 15 minute cu capul acoperit deasupra bolului, înainte de culcare.

Considerată planta imunităţii, echinacea are calităţi dovedite în tratarea infecţiilor respiratorii, fiind folosită încă de pe vremea amerindienilor. Planta creşte imunitatea prin stimularea producţiei de globule albe, fiind de ajutor atât în infecţiile virale, cât şi în cele bacteriene şi fungice.

În răceală şi gripă, remediile pe bază de echinacea trebuie administrate cât mai repede, pentru a le scurta durata. Se administrează sub formă de infuzie (o linguriţă de plantă la o cană cu apă fierbinte, se infuzează 10 minute; se consumă 3 căni pe zi), tinctură (o linguriţă de tinctură dizolvată în jumătate de pahar cu apă, de 3 ori pe zi, pe stomacul gol) sau capsule (1 capsulă de 3 ori pe zi).

Plantă cu acţiune antitusivă, antiseptică şi expectorantă, eucaliptul reduce durerile de gât şi calmează tusea. Se consumă sub formă de infuzie, care se preapară dintr-o linguriţă de fruze uscate la 150 ml de apă, lăsată la infuzat 10 minute. Se beau 2 căni pe zi.

Dr. Daniela Buşneag

medic de medicină generală, competenţe apifitoterapie, homeopatie, Centrul de Sănătate şi Viaţă Armonia, Bucureşti

Pentru a reduce durerea la înghiţit, se recomandă comprimate pe bază de de lemn-dulce, care au puternice efecte antiinflamatoare, antialgice, expectorante şi fluidizante al secreţiilor traheo-bronşice, calmează inflamaţiile gâtului, liniştesc atât tusea seacă, iritativă, cât şi pe cea cu expectoraţie vâscoasă.

Propolisul, considerat cel mai puternic remediu antiinfecţios natural, un antibiotic cu spectru larg, antiviral, anestezic şi cicatrizant local, este un adevărat aliat în lupta cu răcelile şi gripa.

Studiile au arătat că acţioneaza pe 21 de bacterii şi 9 specii de ciuperci parazite şi peste 30 de tipuri de virusuri. Se pot folosi comprimate pe bază de propolis şi vitamina C, comprimate de propolis şi ulei de cătină.