Sistemul imunitar are un rol esential in ceea ce priveste rezistenta noastra la imbolnaviri. Uneori, imunitatea poate alarma fals organismul si genereaza alergii de toamna.

Schimbarile bruste de temperatura produc modificari si la nivelul organismului. Deseori, trecerea de la anotimpul estival la toamna se manifesta prin raceli sau boli similare ca simptomatologie cu raceala. Adesea, este vorba despre rinita alergica, ce face parte din categoria alergii de toamna.

Raceala apare cand un virus intra in contact cu organismul, iar sistemul imunitar activeaza anticorpii care pornesc un atac de anabolizare asupra agentului patogen. Trebuie stiut ca virusul de raceala este transmisibil printr-o simpla strangere de mana, prin stranut, tuse, dar chiar si printr-un simplu oftat.

Alergii de toamna – cum se manifesta rinita alergica

In cazul alergiilor de toamna, precum rinita alergica, se produce o reactie anormala, exagerata, a organismului, generata de expunerea la substante comune, prezente in mod obisnuit in mediul inconjurator. Aceste substante, numite alergeni, sunt bine tolerate de cei care nu au predispozitie la dezvoltarea bolilor alergice, dar sunt percepute ca un pericol pentru persoanele cu alergii. Cand este vorba de un diagnostic de tipul alergii de toamna, pacientul este sensibil la polen, praf, mucegai, caz in care se mai numeste si „febra fanului“, insecte si par de animale.

La contactul cu alergenii, sistemul imunitar al unei persoane alergice manifesta o reactie exagerata si produce imunoglobulina E (IgE). Aceasta reprezinta un anticorp care ajunge in celulele care elibereaza histamina si alte substante chimice, determinand o reactie alergica.

Alergii de toamna – alergia la polenul de ambrozie

Polenul este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai frecventi alergeni care produc alergii de sezon. Anumiti copaci, de exemplu mesteacan, cedru, stejar, elibereaza o cantitate mai mare de polen puternic alergen. De departe, insa, polenul de ambrozie este cel mai nociv pentru sanatate, deoarece contine multiple frangmente extrem de alergizante. Stiai ca, potrivit ms.ro, aproximativ 500.000 de persoane din populatia activa a Romaniei prezinta alergie la polenul de ambrozie? Cei mai multi dintre acestia acuza simptome de rinoconjunctivita, afectiune care netratata evolueaza spre astm.