Alergia la pisici - Simptome si tratament

1 alergia la pisici simptome si tratament jpg jpeg

Pisica provoaca alergii prin proteine speciale, secretate de glandele sebacee, cele mai multe gasite in parul si pielea animalelor, dar acesti alergeni se mai pot gasi si în saliva si urina. Conform studiilor, aproximativ 10% din populatie prezinta simptome provocate de alergeni ai animalelor de companie.

Pisica este unul dintre cele mai sensibilizante animale de companie, prin alergenii prezenti in saliva sa - pisica fiind un animal ce iubeste curatenia, prin tehnicile de autocuratare a blanitei nefacand altceva decat sa impregneze aproape toate firele de blana cu saliva ce contine fragmentele de proteine alergizante. Firele de par, usoare si purtatoare de alergeni, vor ajunge in mediu pe obiectele cu care pisica vine in contact sau fiind aeropurtate, chiar la distanta de habitatul obisnuit al pisicii.

Alergia la pisici  - Ce e de facut in cazul alergiilor produse de pisici?

Alergenii - cel mai important fiind Feld 1 - sunt secretati hormonodependent de feline, motanii sintetizand cantitati mai mari de alergeni.

De aceea, primum movens al unui posesor alergic la pisica este castrarea motanului. In plus, se impune o periere zilnica a blanitei pisicii. Daca este posibil, se recomanda ca perierea sa fie facuta de altcineva din familie, iar daca trebuie facuta de persoana alergica, aceasta sa poarte masca de protectie. Cu avizul medicului veterinar si nu mai des de 6 saptamani se poate spala blana pisicii, inlaturand o parte din incarcatura alergenica.

De regula, chiar daca se administreaza medicatia simptomatica antialergica, in timp, fie se intensifica manifestarile de rinoconjunctivita alergica, fie se adauga frecvent manifestarile de astm alergic. Rata de succes a desensibilizarii este destul de mare in cazul alergiei la perii de pisica, necesitand de cele mai multe ori 5 ani de desensibilizare.

Alergia la pisici  - Simptomele alergiei la pisici

Simptomele alergiei la pisici sunt cele obisnuite pentru orice fel de alergie, fiind afectate urmatoarele parti ale corpului:

nasul: stranut, mancarimi, scurgeri nazale abundente sau, dimpotriva, nas infundat

ochii: roseata, mancarimi

gatul: inflamare, tuse, sunete neplacute, durere

plamanii: astm, respiratie suieratoare

pielea: eruptii, urticarie, iritatii, roseata