Alege metoda de contracepţie potrivită

1 2 jpg jpeg

Implantul contraceptiv

Dacă vrea o protecţie pe o perioadă îndelungată, o femeie poate să opteze pentru implantul contraceptiv. Medicul montează un tub fin, de grosimea unui ac, sub piele, pe braţ.

Oferă protecţie continuă împotriva sarcinii, timp de 3 ani şi poate fi îndepărtat oricând. Metoda este contraindicată femeilor care suferă de anumite tipuri de cancer, de tromboză sau de unele afecţiuni severe ale ficatului. De aceea, implantul trebuie folosit doar la recomandarea medicului.

Dispozitvul intrauterin

O altă variantă pe termen lung este dispozitivul intrauterin cu implant hormonal (DIU). Potrivit medicului primar ginecolog Mirela Popa, de la Hyperclinica Medlife Griviţa, Bucureşti, acesta eliberează zilnic o cantitate mică de derivat de progesteron în organism. Asigură contracepţia pe o perioadă mai mare de timp, 3 sau 5 ani, în funcţie de produsul folosit. Cel care va monta dispozitivul este medicul ginecolog.

Plasturele contraceptiv

Un înlocuitor pentru femeile care vor să scape de teama de a nu uita să-şi ia pilula contraceptivă la timp poate fi şi plasturele contraceptiv. Acesta a apărut în Statele Unite ale Americii şi conţine hormoni sexuali feminini, care se eliberează prin piele în organismul femeii.

Femeile care recurg la această metodă trebuie să aplice câte un astfel de plasture în fiecare săptămână, pe pielea uscată, pe braţ, pe coapse, pe spate sau pe burtă. Este indicat să consultaţi medicul ginecolog înainte de a recurge la această metodă contraceptivă, căci poate avea reacţii adverse.

Inelul vaginal

Inelul vaginal a apărut mai întâi în Statele Unite ale Americii, iar de aproximativ doi ani şi în ţara noastră. Se bazează pe hormoni (atât estrogen cât şi progesteron) şi constă în montarea, în fiecare lună, a câte unui astfel de inel, cât mai adânc în vagin.

Apoi hormonii pe care îi conţine sunt eliberaţi în organism. Dispozitivul se scoate în perioada ciclului menstrual. Metoda este eficientă în proporţie de 99%, însă nu oferă protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Potrivit celor mai recente statistici, cele mai cunoscute metode de contracepţie în România sunt:

(95%), pilulele contraceptive (94%), retragerea înaintea ejacularii (83%), steriletul (75%), metoda calendarului (74%) şi pilula de a doua zi (72%).