Ursuleţul din pluş este adorabil, iar maşinuţa cea roşie este fantastică! Aceste amănunte sunt importante atunci când cumperi o jucărie, însă cele mai frumoase jucării nu sunt întotdeauna şi cele mai sigure.

Atenţie la pistoalele cu bile!

În urma verificărilor efectuate în centrele comerciale din Capitală au fost retrase de pe piaţă peste 43.000 de jucării considerate periculoase pentru copii.

Problemele semnalate de inspectorii OPC au fost lipsa marcajelor de conformitate, a indicaţiilor de montare şi de asamblare, a avertismentelor privind potenţialul pericol şi lipsa documentaţiei care atestă standardul de securitate. Jucării periculoase sunt considerate şi pistoalele cu bile sau cele din plastic, prost finisate.

Cumpără lucruri de calitate

Jucăriile care au etichete cu instrucţiuni şi avertismente sunt cele mai potrivite pentru copii. Simbolul Comunităţii Europene (CE) prezent pe eticheta sau pe cutia produsului reprezintă garanţia că acesta îndeplineşte condiţiile Directivei pentru Siguranţa Jucăriilor a Comunităţii Europene. Asta înseamnă că jucăria respectă regulile de fabricaţie şi este confecţionată din materiale care nu dăunează copilului.

Citeşte întotdeauna eticheta!

Jucăriile de calitate au întotdeauna etichetă. Aici sunt specificate vârsta de la care pot fi utilizate, conţinutul de substanţe chimice şi condiţiile de utilizare în limba română şi adresa fabricantului.

Aruncă-le pe cele vechi

Dacă sunt uzate, stricate sau sparte, renunţă la ele cât mai repede, pentru că jucăriile se deteriorează în timp. Procedează la fel şi în cazul celor vechi, deoarece există posibilitatea să nu fi fost construite după standardele de siguranţă actuale.

Evită piesele periculoase

Jucăriile cu piese mici, care se pot desprinde şi pot fi înghiţite sunt foarte periculoase pentru micuţi. La fel şi cele cu muchii ascuţite, în care se pot tăia. Jucăriile nu trebuie să aibă nasturi, fundiţe şi fire care se pot desprinde.

Verifică materialele de umplere şi cusăturile jucăriilor din pluş. Asigură-te că nu sunt descusute, iar vopseaua nu se cojeşte. Dacă jucăria are un cablu mai lung de 30 de centimetri, există pericolul ca micuţul să se stranguleze şi să se sufoce. Evită-le şi pe cele cu săgeţi sau cu puf şi păr.

Este potrivită pentru vârsta lui?

Fabricanţii de jucării iau în considerare abilităţile şi nivelul de dezvoltare al copilului, de aceea jucăriile sunt adresate unor vârste specifice. Pentru copiii cu vârsta sub trei ani, alege jucăriile mari, dintr-o singură piesă.

Bucăţile care se desprind pot fi uşor înghiţite. Ai grijă însă ca jucăriile să nu fie prea grele, pentru că cel mic s-ar putea răni în cazul în care jucăria cade peste el. Mărimea unei biciclete, de exemplu, trebuie să fie potrivită copilului. Nu uita să-i iei şi o cască de protecţie.

Fii atent la chimicale!

Jucăriile din materiale plastice conţin substanţe utilizate la înmuierea materialului, cele din lemn vopsit pot conţine solvenţi toxici, păpuşile sau jucăriile din pluş pot fi tratate cu agenţi ignifugi toxici.

Vopseaua cu un conţinut ridicat de plumb este folosită la fabricarea jucăriilor pentru că este rezistentă la coroziune, asigură jucăriilor durabilitate şi un aspect nou mai mult timp. Plumbul poate cauza copiilor afecţiuni ale sistemului nervos, afectând vorbirea şi capacitatea de înţelegere, sau poate ataca organele interne.