Unele condimente pe care le foloseşti la prepararea bunătăţilor de Paşte îţi pot pune în pericol sănătatea. Află care sunt cele care au şi efect terapeutic, nu doar dau un gust deosebit mâncărurilor!

Usturoiul, ideal pentru o digestie uşoară

Are gust picant, astringent, cu efect încălzitor. Usturoiul facilitează digestia, absorbţia elementelor nutritive din intestin şi are efect de întinerire.

Datorită senzaţiei de căldură pe care o provoacă, calmează durerile articulare şi tonifică organismul împotriva răcelii.

Plantele aromatice se adaugă în mâncăruri după preparare

Este vorba despre plantele cu frunze aromate: pătrunjelul, ţelina, mărarul, menta, tarhonul, leuşteanul, busuiocul, salvia şi cimbrişorul.

Ele îşi păstrează astfel proprietăţile terapeutice, completează savoarea mâncăturilor, dacă sunt adăugate la începutul preparării şi, dacă sunt în cantitate suficientă (peste o linguriţă de plantă uscată la o cană de alimente), susţin procesele naturale de vindecare.

Atenţie!

În amestecurile de condimente preparate în industria alimentară poate fi găsit glutamatul monosodic (E621), un potenţiator de gust care poate afecta memoria şi poate da dureri de cap, oboseală, ameţeli.

Încercaţi să evitaţi folosirea acestei substanţe, pentru că facilitează reţinerea toxinelor în corp, iar în doze mari poate fi cancerigen. La persoanele alergice, glutamatul poate declanşa sindromul restaurantului chinezesc, cu senzaţii puternice de căldură şi de constricţie a căilor respiratorii.

Acestea se pun la începutul gătirii!

Anumite condimente pot fi adăugate în mâncare chiar de la începutul pregătirii. În acest caz, legumele, cerealele, leguminoasele şi alte alimente vor fi mai uşor digerabile.

Aceste condimente sunt: boabele de muştar, chimenul, coriandrul, dafinul, ienibaharul, cuişoarele, ienupărul. În general, acestea sunt sub formă de seminţe şi pot fi puse la fiert chiar nemăcinate.