Alcoolul slăbeşte imunitatea

1 2 jpg jpeg

Pe lunga listă cu neajunsuri pe care le produce alcoolul sănătăţii, specialiştii au mai adăugat o problemă: slăbirea sistemului imunitar.

Pentru a ajunge la această concluzie, specialiştii au expus monocitele (globule albe care intervin în linia de apărare a organismului) la substanţe chimice care mimează acţiunea virusurilor şi a bacteriilor. De asemenea, jumătate dintre aceste globule albe au fost expuse unei cantităţi de alcool egale cu cea care se găseşte în sângele celor care beau patru-cinci pahare cu alcool pe zi.

Odată expuse virusurilor, celulele „alcoolizate” produceau doar un sfert din cantitatea de interferon-1, substanţă fabricată de monocite.

„Interferonul are un rol decisiv pentru toate tipurile de infecţie virală”, a explicat pentru „New Scientist” dr. Gyongyi Szabo, care a coordonat cercetarea.

În cazul infecţiilor bacteriene, situaţia este mult mai gravă. Astfel, expuse unor substanţe care mimau acţiunea bacteriilor, monocitele nu numai că au scăzut cantitatea de interferon, dar au favorizat şi creşterea nivelului factorului de necroză tumorală. Această substanţă a sistemului imunitar are un rol important în lupta cu celulele canceroase.