Albirea dinţilor: cât de nocive sunt produsele de albire?

1 2 jpg jpeg

Dinţii tind să se îngălbenească în timp, iar motivele sunt legate în general de ceea ce mâncăm sau bem: consumul des de cafea, ceaiuri sau vin roşu sau al unor alimente de culoare închisă precum strugurii, cireşele, sfecla roşie, acadelele şi bomboanele. Dar cu toţii ne dorim ca, atunci când vorbim sau zâmbim, dantura noastră să arate cât mai bine. În acest scop, multe persoane se îndreaptă spre albirea dinţilor, fie în cabinetul stomatologului, fie acasă, apelând la benzile de albire care pot fi cumpărate de oricine de la farmacie.

Cercetări recente arată că peroxidul de hidrogen din produsele pentru albire ar putea deteriora dinţii. Mai precis, este afectată dentina, strat aflat imediat sub smalţul dinţilor. Nivelul proteinelor din dentină şi în special cel de colagen scade în urma procedeelor de albire.

John Grbic, stomatolog şi profesor de medicină dentară la Columbia University din New York,

că e greu să eviţi peroxidul de hidrogen atunci când apelezi la

, deoarece este ingredientul principal în majoritatea procedurilor. Peroxidul de hidrogen determină o sensibilizare a dinţilor şi, cu cât nivelul acestei substanţe este mai crescut în produsul de albire, cu atât neplăcerile ulterioare sunt mai mari. E bine ca după albire să se utilizeze timp de 2 săptămâni o pastă special concepută pentru dinţi sensibili (să scrie pe ea „sensitive” şi să conţină fluor) şi să se continue apoi cu utilizarea unei paste cu efect de albire.

Albirea dinţilor - la dentist sau acasă?

În ceea ce priveşte nivelul de peroxid de hidrogen, benzile de albire pe care le găsim în comerţ conţin între 6 şi 14% agent înălbiror. Produsele de albire folosite la stomatolog conţin între 25 şi 30%. Totuşi, medicii dentişti sfătuiesc ca albirea să fie executată de profesionişti şi să nu se facă foarte des (o dată la 2 sau chiar 3 ani). Procedeul nu este recomandat femeilor însărcinate sau care alăptează, persoanelor sub 16 ani şi nici celor care au probleme dentare. Acestea trebuie tratate înainte de aplicarea produselor de albire.

Dinţii se pot albi într-o oarecare măsură apelând la metode naturale pecum:

  • Consumul de căpşuni şi ananas
  • Perierea cu bicarbonat de sodiu o dată pe zi timp de 2 săptămâni
  • Folosirea oţetului de mere diluat în apă pe post de apă de gură
  • Limitarea alimentelor care îngălbenesc dinţii şi perierea dinţilor la scurt timp după consumul acestora.

Citeşte AICI la ce trucuri mai poţi apela pentru a avea dinţii mai albi.