Ajutor pentru bolnavii de tuberculoză

1 2 jpg jpeg

În România, în fiecare zi 55 de persoane sunt diagnosticate cu tuberculoză, iar 4 persoane mor din cauza acestei afecţiuni. Dintre persoanele afectate, 80% sunt apte de muncă – au între 15 şi 45 ani, conform rapoartelor epidemiologice furnizate de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti.

,,Programul dedicat reintegrării profesionale şi sociale a persoanelor afectate de Tuberculoză" îşi propune să înfiinţeze primele servicii speciale din România de asistenţă psiho-socială, consiliere şi orientare profesională, pentru persoanele afectate de tuberculoză, dar şi să diminueze gradul de discriminare la adresa persoanelor cu această boală, prin intermediul unei ample campanii naţionale.

Astfel, vor fi înfiinţate patru servicii de asistenţă multidisciplinară pentru persoanele cu tuberculoză, care vor fi organizate în Bucureşti, Argeş, Neamţ, Baia Mare. În urma programului, 1000 de persoane afectate de tuberculoză vor primi consiliere psiho-socială în cadrul celor 4 servicii. Totodată, 1000 de pacienţi şi membri ai familiilor lor vor primi sprijin financiar pe perioada tratamentului.

Alte 500 de persoane afectate vor primi consiliere privind accesul pe piaţa muncii, iar 150 de persoane vor primi instruire şi cursuri de calificare şi recalificare, dar şi subvenţii pe toată perioada participării la cursuri. Programul a fost demarat de Fundaţia Romanian Angel Appeal şi Millenium Image&Communication Group.

Tuberculoza se transmite de la o persoană bolnavă contagioasă, care nu se află sub tratament, la o persoană sănătoasă, prin intermediul picăturilor de salivă eliminate prin tuse, strănut, vorbit cu voce tare, cântat etc. Orice persoană este expusă riscului de a se infecta, dacă inspiră aerul care conţine picături de salivă cu microbi.

Fiecare bolnav netratat poate infecta anual 15 persoane. Tuberculoza este o boală care se vindecă numai în condiţiile în care se urmează cu consecvenţă tratamentul medicamentos şi un regim de hrană şi viaţă adecvat.