Specialistul Click!, psiholog Liliana Lupu, ne spune astăzi ce consecinţe pe termen scurt sau lung poate avea singurătatea asupra copiilor.

Deseori, copiii care se simt singuri eşuează dacă sunt puşi în situaţia de a relaţiona de la egal la egal. Adesea se simt excluşi – trăire care le poate scădea stima de sine. În plus, pot asocia trăiri ca: indispoziţie, plictiseală şi tristeţe.

Există anumiţi factori ce amplifică sentimentul de însingurare la copii: mutarea la o nouă grădiniţă, şcoală sau într-un nou cartier, pierderea unui prieten sau a unui animal de companie, divorţul părinţilor.

Vă propun câteva soluţii la îndemână pentru a înţelege ce se întâmplă cu copilul. Primul pas: observaţi-l cu atenţie! Vi se pare timid, anxios, nesigur de sine, trist? Prezintă o lipsă de interes pentru activităţile din jur? Pare să fie respins de partenerii de joacă?

Îi evită deliberat pe ceilalţi copii? De asemenea, îi puteţi adresa copilului întrebări de genul: te simţi singur sau trist? Ce te face fericit? Asemenea întrebări îl pot ajuta pe copil să-şi clarifice mai bine starea emoţională.

Pentru a-i ajuta pe cei mici să devină sociabili, îi puteţi sprijini să-şi întemeieze şi să întreţină propriile relaţii de prietenie, prin invitarea unui coleg de vârstă apropiată. Dacă vor fi sprijiniţi, copiii vor fi capabili să-şi exprime clar îngrijorările, preocupările, vor fi mai deschişi în a vorbi despre tristeţea lor.