Cu fiecare etapă a vieţii, corpul şi procesele metabolice se schimbă. Pentru persoanele trecute de 40 de ani, dieta e foarte importantă. Specialistul Click!, dr. Maria Pleşea, ne spune care este aceasta.

Vârstnicii trebuie să-şi sporească antioxidanţii din dietă, pentru a combate procesele de îmbătrânire. Mâncaţi fructe de pădure, afine, coacăze, zmeură, broccoli sau prune.

Fibrele sunt şi ele necesare. Pot fi găsite în legume precum mazărea şi fasolea, dar şi în ovăz. Consumul regulat de legume şi fructe proaspete, ca ananas sau cireşe, aduce în dietă compusul numit bromelină, care uşurează durerile articulaţiilor.

Atenţie la nivelul de colesterol. Vârstnicii trebuie să reducă aportul de grăsimi animale din carnea grasă, cârnaţi, salamuri, brânzeturi grase.

Foarte des, persoanele în vârstă au deficit de calciu, vitamina D, vitamina B6. Acestea afectează sănătatea oaselor şi a inimii. De aceea, ar trebui să consume mai des banane, iaurturi degresate, carne de pui fără piele, spanac, lapte degresat şi cereale integrale.

Hipertensiunea arterială este o altă afecţiune cu care se confruntă persoanele în vârsta şi care este strâns legată şi de consumul excesiv de sare alimentară. Ar trebui să se limiteze la mai puţin de 5 grame de sodiu pe zi.

Evitaţi alcoolul şi conservele

De evitat în dieta vârstnicilor sunt dulciurile concentrate, produsele procesate şi industrializate, foarte bogate în sodiu precum conservele, ketchupul, nucile şi alunele sărate. Consumul de alcool trebuie limitat la 1-2 pahare de vin sau bere.