Ai probleme frecvente cu pielea? Uite ce ţi se întâmplă de fapt în organism

1 2 jpg jpeg

Aceste probleme ale pielii au un factor comun: stresul.

Oamenii de ştiinţă au realizat cercetări printre studenţi şi au demonstrat că există o legătură directă între un nivel ridică de stres psihologic şi problemele pielii. Un experiment realizat pe şoareci a dat aceleaşi rezultate. Animalele care au fost expuse la doze ridicate de stres au fost mai susceptibile la infecţiile pielii.

Factorul declanşator al psoriazisului este stresul, spun medicii, deci o stare mentală pozitivă este de ajutor în gestionarea bolii. Alţi factori sunt fumatul, consumul mare de alcool sau de anumite medicamente, expunerea prelungită la soare, leziunile la nivelul pielii. Printre simptomele psoriazisului se numără porţiunile de piele solzoasă, roşiatică şi cu scuame albe, apărute la nivelul scalpului, coatelor, mâinilor, modificarea culorii unghiilor în galben-portocaliu şi umflarea articulaţiilor în caz de artrită psoriazică. Aceste simptome pot fi agravate de consumul de carne roşie, lapte, zahăr şi produse de fast-food.

Medicul dermatolog este cel care poate indica tratamentul adecvat, iar uneori este nevoie şi de alţi specialişti, pentru că pacientul cu psoriazis poate avea comorbidităţi, care îi scad speranţa de viaţă. Consultul interdisciplinar este foarte important şi ar fi nevoie ca, pe lângă dermatolog, pacientul să fie consultat şi de cardiolog, diabetolog, oftalmolog, gastroenterolog şi reumatolog.