Ai probleme cu memoria? Iată ce rişti!

1 2 jpg jpeg

Un rol important când vine vorba de acest risc îl reprezintă şi educaţia. Potrvit oamenilor de ştiinţă, cei care au studii univeristare au un risc cu 39% mai mare, spre deosebire de cei care au un studii medii.

În cadrul cercetării, aproape 9.000 de persoane (fără probleme de sănătate şi cu vârsta medie de 55 de ani) au fost urmărite pe o perioadă de 20 de ani.

La finalul studiului, 1.134 de participanţi au suferit un accident vascular cerebral (AVC). După ce au analizat rezultatele, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Erasmus din Rotterdam au ajuns la concluzia că participanţii care aveau pierderi de memorie au fost şi cei care au suferit un AVC.

,,În cazul celor au un nivel ridicat de educaţie demenţa se instalează mai târziu. În schimb, dacă au apărut pierderile de memorie atunci mecanismul nu a valabil, ceea ce indică o stare avansată a procesului de declin cognitiv”, a precizat Arfan Ikram, profesor de neuroepidemilogie la Universitatea Erasmus.

Legătura dintre pierderile de memorie şi AVC este una simplă: accidentul vascular apare atunci când vasele care transportă oxigenul şi nutrienţii la nivelul creierului se blochează. Când acest lucru apare, unele părţi din creier nu se oxigenează, iar primele semnale ale problemei sunt pierderile de memorie.