Persoanele de vârsta a doua care au probleme cu greutatea au un risc mult mai ridicat să fie diagnosticate cu Alzheimer mai târziu în viaţă, potrivit celei mai recent stuiu în domeniu.

Mai exact, pentru fiecare unitate în plus în ceea ce priveşte indicele de masă corporală creşte şi riscul de apariţie a maladiei Alzheimer (afecţiunea poate fi diagnosticată cu 6,5 luni mai devreme).

Pentru a vedea care este legătura dintre greutatea în plus şi apariţia Alzheimerului, specialiştii americani au analizat indicele de masă corporală în cazul a 1.300 de americani care au fost monitorizaţi timp de 14 ani.

Dintre participanţi, 143 au fost diagnosticaţi cu Alzheimer în jurul vârstei de 80 de ani. În plus, voluntarii care sufereau de această afecţiune au avut probleme cu greutatea în jurul vârstei de 50 de ani.

„Riscul de apariţie a Alzheimerului este mult mai mare la persoanele care au probleme cu greutatea la vârsta a doua, spre deosebire de cele care sunt normoponderale. Cu cât indicele de masă corporală este mai ridicat şi predispoziţia pentru această problemă neurologică este mai ridicată“, a precizat Madhav Thambisetty, medic neurolog în cadrul Institutului Naţional de Gerontologie din SUA.

Conculziile cercetării au fost publicate în Jurnalul Medical „Molecular Psychiatry“.