Ai pistrui? Fereşte-te de soare!

1 2 jpg jpeg

Pistruii nu sunt periculoşi pentru sănătate. Ei reprezintă, însă, un indicator al faptului că persoanele la care apar sunt mai predispuse la efectele negative ale razelor ultraviolete, efecte printre care se numără apariţia de riduri, atrofia pielii şi cancerul de piele.

Culoarea pistruilor variază în funcţie de cantitatea de raze ultraviolete pe care aceştia o primesc, motiv pentru care pistruii sunt mai evidenţi la sfârşitul verii şi se estompează, devenind aproape imperceptibili, în timpul iernii. Cauza apariţiei pistruilor este zestrea genetică. Bagajul genetic individual determină tipul de pigment din piele, păr şi iris.

Ce sunt pistruii?

Sunt pete de dimensiuni mici, neregulate, galben-brune, ce apar îndeosebi pe zonele frecvent expuse razelor soarelui (faţă, decolteu, braţe) la persoanele cu pielea deschisă la culoare, părul blond sau roşcat şi ochii albaştri sau verzi. Ei sunt rezultatul încărcării neomogene cu un pigment al pielii, ce poartă denumirea de melanină.

Există tratamente împotriva pistruilor?

Pistruii pot fi mascaţi cu ajutorul pudrei şi/sau al fondului de ten. Se recomandă alegerea unui fond de ten cu factor de protecţie solară peste 15. Există şi tratament medical de îndepărtare a pistruilor cu ajutorul cremelor cu hidrochinonă şi acid glicolic sau azelaic.

Eficienţa acestor tratamente variază de la o persoană la alta. Există şi tratamente cu eficienţă ridicată, cum ar fi peelingul chimic sau tratamentul laser.

Cum prevenim apariţia lor?

În prevenirea apariţiei pistruilor, cea mai mare importanţă o are fotoprotecţia, care se poate realiza cu ajutorul cremelor ecran solar.

Persoanele care prezintă pistrui trebuie să se ferească de razele soarelui şi nu trebuie să apeleze niciodată la solar, întrucât pielea lor este mult mai expusă efectelor negative ale razelor ultraviolete.

3 metode alternative

Comprese cu lapte dulce

Pistruii se tamponează de 2-3 ori pe zi cu o loţiune preparată din lapte dulce şi castravete. Tăiat în rondele mici, castravetele se pune într-o cană, se acoperă cu lapte proaspăt nefiert şi se lasă la macerat câteva ore la rece. Apoi se scurge laptele şi se aplică această mască de câteva ori pe săptămână.

Mască de păpădie

Se prepară un amestec din sucul rezultat în urma pisării florilor şi tulpinilor de păpădie, cu o cantitate aproximativ egală de suc de lămâie şi miere, peste care se adaugă şi câteva linguriţe de argilă până se obţine o soluţie păstoasă. Această mască se poate aplica de 3-4 ori pe săptămână în special seara după demachiere.

Unguent din hrean macerat

Un pahar de rădăcină rasă de hrean se pune într-o sticlă de 500 ml. Se adaugă 250 ml de oţet şi se lasă cinci zile la macerat, timp în care sticla se agită zilnic. După cele cinci zile, soluţia se strecoară, iar cu zeama rămasă se ung locurile unde există pistrui sau pete.