Ai peste 60 de ani? Mergi la oftalmolog!

1 2 jpg jpeg

Societatea Română de Cataractă şi Chirurgie Refractivă, împreună cu Societatea Română de Oftalmologie lansează campania „Vezi diferenţa!”, în scopul informării asupra simptomelor, riscurilor şi tratamentelor pentru persoanele care suferă de cataractă.

Există persoane care merg imediat la oftalmolog atunci când încep să aibă probleme de vedere, pe când altele percep aceste probleme ca pe un semn de bătrâneţe care nu poate fi corectat şi se resemnează. „Vederea neclară e o povară pentru vârstnici. Faptul că nu mai pot citi ziarul, nu mai pot face cuvinte încrucişate e luat ca o problemă mai mult sau mai puţin serioasă. Un intelectual va lua măsuri. Un om simplu de la ţară poate că nu” spune Conf. Dr. Mircea Filip, preşedintele Societăţii Române de Oftalmologie.

Cataracta poate apărea şi la vârste mai tinere, dar, în general, sunt afectate persoanele cu vârste de peste 60 de ani şi se manifestă prin vedere înceţoşată şi dificultăţi de vedere pe timp de noapte. În plus, cine are cataractă nu mai percepe culorile normal, ci i se par şterse. Practic, persoana vede permanent ca printr-un geam murdar, deoarece cristalinul (lentila ochiului) nu mai este transparent, ci mat. Impactul bolii asupra vieţii celor afectaţi este mare, ei aflându-se în pericol de a cădea pe stradă, pentru că nu mai văd bine drumul şi posibilele obstacole, să manifeste simptome depresive pentru că nu mai pot efectua operaţiuni care le făceau plăcere, precum cititul, iar conducătorii auto vârstnici cu cataractă riscă să fie implicaţi în accidente rutiere.

Dacă ai peste 40 de ani şi începi să vezi neclar ecranul telefonului, bordul maşinii sau preţurile de pe rafturi, cel mai probabil nu ai cataractă, ci prezbiopie. Acesta este un fenomen natural asociat cu înaintarea în vârstă şi se poate corecta prin purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact sau prin operaţie cu laser.

Cataracta este complet reversibilă prin operaţie

Singurul mod de a reda vederea în cataractă este operaţia de înlocuire a cristalinului, dar multe persoane se tem de procedură. Medicii asigură, însă, că este o operaţie obişnuită, sigură, care durează maxim 30 de minute şi creşte semnificativ calitatea vieţii pacienţilor. Dacă ochiul este foarte afectat, însă, vindecarea necesită un timp mai îndelungat. „Tratamentul e doar chirurgical, altă opţiune nu este. Instrumentele noastre sunt foarte fine, facem nişte tăieturi foarte mici, se îndepărtează opacitatea şi se pune un cristalin artificial”, subliniază Conf. Dr. Mircea Filip.

Un studiu recent arată că 66% dintre români nu ştiu că operaţia de cataractă poate corecta şi alte defecte de vedere, precum astigmatismul sau prezbiopia. În România se fac anual 94 de mii se operaţii de cataractă. Există 75 de spitale cu departament de oftalmologie şi 86 de clinici private cu bloc operator de oftalmologie şi sunt înregistraţi 1200 de medici oftalmologi, dintre care 260 sunt chirurgi. Pentru operaţiile de cataractă, casele de asigurări alocă fonduri, valoarea compensată a cristalinelor artificiale fiind de 284 de lei în limita fondurilor disponibile. În clinicile private, operaţia costă între 1500 şi 5500 lei.

Controlul oftalmologic este esenţial

E posibil ca anumite boli să crească riscul de dezvoltare a cataractei (diabetul zaharat, hipertensiunea, obezitatea), alţi factori fiind fumatul, utilizarea steroizilor pe termen lung sau expunerea îndelungată la ultraviolete. Nu s-a descoperit până în prezent o metodă care să prevină această afecţiune oculară. Cataracta congenitală se transmite de la părinţi, în timp ce cataracta evolutivă, nu.

„După vârsta de 50-55 de ani, chiar şi o persoană sănătoasă din punct de vedere oftalmologic ar trebui să facă un control medical serios, pentru a vedea dacă există anumite afecţiuni. Sigur că marea majoritate a celor care merg la medic se duc atunci când apar probleme, când ochiul e roşu, când îi doare ceva... dar e foarte important controlul periodic la medicul oftalmolog.”, recomandă Prof. Dr. Călin Tătaru, preşedintele Societăţii Române de Cataractă şi Chirurgie Refractivă.