Chiar dacă au manifestări relativ asemănătoare şi sunt adesea confundate de unii oameni, o răceală obişnuită şi o gripă sunt foarte diferite.

Simptome: în răceală, febra nu prea apare, spre deosebire de gripă. La fel şi durerile de cap. Gripa e mult mai puternică în simptome, de aceea slăbeşte organismul mai mult. Iar dacă în răceală strănutul este frecvent, în gripă aproape că nu este întâlnit. Toate celelalte simptome, tuse, dureri de articulaţii sau musculare sunt mult mai reduse în răceală.

Cauze: răceala e cauzată de viruşii prezenţi în mediu. Calea de intrare în organism a acestora e pasajul nazal. În rinitele alergice, agenţii declanşatori sunt substanţele alergenice, iar persoanele care suferă au hipersensibilitate la polen, praf şi substanţe chimice. Aceasta se manifestă prin strănut şi inflamaţii ale mucoasei nazale. Gripa, e o boală infecţioasă, cauzată de un virus.

Tratament: pentru răceală se recomandă, în mod obişnuit, decongestionante, pentru a reduce înfundarea nasului. În cazul rinitelor alergice se administrează tratament cu antihistaminice. Dacă apare febra, se recomandă paracetamolul.

Pentru durerile musculare specifice gripei se recomandă antialgice şi antiinflamatoare. La recomandarea medicului se poate aplica o medicaţie antivirală. Antibioticele se administrează numai dacă gripa se complică cu infecţii bacteriene secundare.