Ce poate fi mai ruşinos decât să ai o respiraţie urât mirositoare, numită şi halenă? Nu contează că te speli pe dinţi de cinci ori pe zi. Mai sunt şi alte motive pentru care poţi suferi de această problemă.

Iată care sunt metodele cel mai la îndemână pentru a preveni şi trata respiraţia care nu miroase bine:

* Periază-te după fiecare masă. Nu e deloc comod să porţi peste tot periuţa de dinţi, fie că ieşi în oraş la o masă, fie că eşti la serviciu. Dar e cea mai sigură metodă de a întreţine sănătaeta dinţilor şi prospeţimea respiraţiei. Nu te păcăli cu gumele de mestecat. Fac mai mult rău decât bine!

* Primul lucru dimineaţa, spală-te pe dinţi! Nu bea nici un strop de apă sau cafea, când te trezeşti. Mai întâi spală-ţi dinţii şi limba, pentru a înlătura toxinele acumulate în cavitatea bucală în timpul somnului.

* Mănâncă un măr. Acest fruct ajută la curăţarea gurii, alungând majoritatea bacteriilor care provoacă halena.

* Fă gargară. Pentru asta poţi folosi fie apă cu zeamă de lămâie, fie diversele produse speciale, din farmacii.

* Remedii urgente. Dacă nu ai periuţa de dinţi la îndemână şi vrei să scapi uşor de o respiraţie urât mirositoare, mestecă o frunză de mentă, câteva seminţe de floarea-soarelui, cuişoare sau câteva frunze de pătrunjel. Acestea sunt însă remedii ce tratează, pe termen scurt, efectul, nu şi cauza halenei.

* Fă o vizită medicului tău. E posibil ca respiraţia urât mirositoare să fie şi din cauza unor diagnostice medicale grave. De aceea, ia în calcul o vizită la medicul de familie. Desigur, nu înainte de a elimina toate cauzele de natură stomatologică.