Ai grijă de inima ta de Sărbători!

1 2 jpg jpeg

Iata câteva sfaturi care îţi pot salva cu adevărat inima în perioada Sărbătorilor de iarnă! După terminarea Postului, nu te concentra brusc asupra consumului de carne şi grăsimi. În afară de digestia ingreunată pe care întreg organismul o va resimţi, acidul uric în concentraţii foarte mari se regăseşte printre principalele cauze în bolile cardiovasculare. Limitează consumul de sare. Din păcate, bucătăria românească abundă în alimente sărate în preajma Crăciunului şi a Revelionului - varză murata, murături ţărăneşti, pastramă, mezeluri din comerţ, carne afumată. Toate conţin sare în exces. Acest surplus poate chiar să-ţi ameninţe viaţa, dacă suferi de insuficienţă cardiacă sau hipertensiune arteriala, deoarece poate provoca edem pulmonar acut sau chiar un accident vascular cerebral.

Mai puţine grăsimi

Excesul de grăsimi saturate creşte colesterolul, depunerile de colesterol fiind principala cauză în apariţia infarctului miocardic, iar in perioada Sărbătorilor de iarnă bucătăria tradiţională românească abundă în grăsimi.

Consumul exagerat de dulciuri este o ameninţare pentru cei care suferă de diabet zaharat. Alege un singur tip de dulciuri pe zi, cozonac, ciocolată, tort sau prăjitură.

Alcoolul, în cantităţi mari (peste un pahar de vin sau 50 de grame de tărie/ zi) poate duce la complicaţii grave şi pot afecta funcţionarea inimii, a ficatului.

E indicat să faci mişcare regulat în perioada Sărbătorilor de iarnă. Continuă să mergi la sală, să parcurgi pe jos distanţe mari.

„Din cauza faptului că, în perioada Sărbătorilor de iarnă, mulţi sunt predispuşi exceselor alimentare, dar consumă şi cantităţi mari de alcool, sănătatea le poate fi pusă în pericol.

Mulţi vin după o perioadă de post, de restricţii alimentare şi revin brusc la un regim alimentar normal sau chiar exagerat cu un consum excesiv de grăsimi saturate şi carbohidraţi rafinaţi, consum de sare în exces, în cazul persoanelor cu hipertensiune arterială sau cu insuficienţă cardiacă, şi uneori cu abuz de alcool, dar şi pentru că acest exces alimentar se întinde pe o perioadă mai lungă de timp de aproape 2 săptămâni. Acestea corelate pot pune în pericol sănătatea inimii mai ales la persoanele care au risc cardiovascular.

Este rolul nostru, al medicilor să atragem atenţia că se expun pericolelor chiar şi oamenii care nu au un diagnostic stabilit de afecţiune cardiovasculară (hipertensiune arterială, boala cardiacă ischemică, insuficienţă cardiacă, aritmii), mai ales dacă au un risc cardiovascular înalt de care poate nu sunt conştienţi.

Atenţi la ce şi cât mănâncă sau beau trebuie să fie toate persoanele cu afecţiuni cardiovasculare diagnosticate mai ales cele cu insuficienţă cardiacă sau hipertensiune arterială şi în cazul apariţiei simptomelor precum respiraţie dificilă, tuse seacă sau picioare umflate ar trebui să se prezinte la medic.

Aşadar precauţia în consumul de mâncare şi alcool în perioada Sărbătorilor este esenţială”, a explicat Dr. Corina Matei, medic specialist Cardiologie în cadrul spitalului de Boli Cardiovasculare Angiomedica (foto).

2 jpg jpeg