Fii atent cu cantitatea de zahăr pe care o consumi zilnic, chiar dacă nu ai diabet! Introdu în meniu alimente cu indice glicemic scăzut, care se digeră mai lent şi care nu-ţi cresc glicemia!

Carbohidraţi simpli şi complecşi

Alimenele care conţin carbohidraţi simpli au indice glicemic mai mare ca acelea care au în compoziţie carbohidraţi complecşi. Aceştia din urmă se descompun mai lent prin digestie şi dau saţietate pe termen lung.

Carbohidraţii simpli ard rapid şi dau energie pe moment, dar apoi apare iarăşi nevoia de dulce. Reţine că două alimente cu acelaşi aport energetic (număr de calorii) poate avea indici glicemici diferiţi. Cu cât indicele glicemic e mai mic, cu atăt mai mic este impactul pe care îl are acel aliment asupra zahărului din sângele tău.

Alimente cu un indice glicemic scăzut: sub 55

- pâine din grâu sau de secară, integrală
- tărâţe de ovăz, müsli
- paste făinoase integrale, hrişcă, orz, bulgur
- cartofi dulci, porumb, mazăre, linte
- majoritatea fructelor, legume fără amidon, morcovi.