Ai dureri menstruale, dar fara sangerari? Iata ce poate fi!

1 dureri menstruale jpg jpeg

Jumatate dintre femei se plang de dureri menstruale, in 15% dintre cazuri acestea fiind foarte intense. De obicei, crampele se resimt si la o zi sau doua dupa ce menstruatia s-a incheiat. La unele femei insa acestea dureaza saptamani. Grav este ca multe femei cred ca durerile menstruale fara sangerari sunt un simptom normal si amana vizita la medic.

Crampele cauzate de orice altceva decat menstruatia sunt numite dismenoree secundara. Durerea pelvina este adesea intensa, dar poate avea si un caracter surd, constant. Ocazional, disconfortul poate fi insotit de cefalee, greata, costipatie, diaree, varsaturi, durere in timpul actului sexual, oboseala si dificultati in activitatile de zi cu zi.

Care sunt cauzele posibile

Dismenoreea secundara poate fi cauzata de fibroame uterine sau chisturi ovariene. Exista si situatii cand durerile anunta endometrioza, adenomioza si boala inflamatorie pelvina. 

Endometrioza este o boala cauzata de aparitia in locuri neobisnuite a unui tesut similar endometrului (mucoasa care captuseste interiorul uterului). Oamenii de stiinta estimeaza ca una din 10 femei sufera de endometrioza, dar spun ca numarul celor care au aceasta boala este mai mare, deoarece majoritatea dintre ele nu sunt diagnosticate. 

In cazul adenomiozei, peretele uterin se ingroasa din cauza unor glande din endometru care cresc prea mult si patrund in grosimea peretelui uerin.

Boala inflamatorie pelvina este cauzata de bacterii care infecteaza organele de reproducere feminine. Aceste bacterii se pot raspandi de la vagin la uter, ovare sau trompe uterine.

Deoarece boala inflamatoare pelvina este adesea cauzata de infectiile cu transmitere sexuala, ambii parteneri trebuie sa urmeze tratamentul cu antibiotic si sa nu mai intretina relatii intime pe toata durata tratamentului, pentru a preveni reinfectarea.

Fibromul uterin presupune dezvoltarea unei tumori beningne din stratul mijlociu muscular al uterului

Printre simptomele fibromului uterin, atunci cand sunt prezente, se numara: crampe dureroase, sangerari intre menstre, greata, menstruatie prelungita, urinare frecventa sau dificila, constipatie, infertilitate, dureri de spate sau dureri de picioare.

Chisturile care se formeaza in interiorul ovarelor pot provoca sangerari si crampe intre menstruatii. Majoritatea dispar fara niciun tratament. 

Ce poti face

Pentru a depista exact cauza aparitiei durerilor menstruale, dar fara sangerari, nu mai amana vizita la medicul ginecolog. Dupa un control amanuntit, el poate stabili clar de ce te confrunti cu astfel de dureri si sa-ti recomande tratamentul adecvat.