Tusea, strănuturile, durerile de cap sau iritaţiile pot avea numeroase cauze, însă momentul în care se manifestă - dimineaţa sau seara - îţi poate oferi indicii preţioase despre cum să tratezi aceste neplăceri, precum şi cauza lor. De exemplu, durerile de cap care apar dimineaţa pot fi simptome ale sindromului de apnee în somn.

Iată ce trebuie să faci în cazul în care te confrunţi cu următoarele simptome!

Durerile de cap

Dimineaţa: Dacă te trezeşti, ar putea fi din cauza sindromului de apnee în somn, ceea ce înseamnă că te opreşti din respirat în mod repetat în timpul somnului pentru intervale cuprinse între câteva secunde şi un minut sau chiar mai mult. Din acest motiv apare şi sforăitul, motiv pentru care se va acumula o cantitate prea mare de dioxid de carbon în sânge, de unde şi declanşarea durerii de cap.

De asemenea, sinusurile înfundate pot provoca dureri de cap dimineaţa, deoarece circulaţia aerului este restricţionată, iar creierul împreună cu celelalte organe nu mai sunt oxigenate aşa cum ar trebui.

În timpul zilei: Durerile de cap cronice din timpul zilei se pot declanşa ca urmare a consumului exagerat de cafea sau alte băuturi cofeinizate. Efectele tind să fie cumulative, astfel că durerile se pot manifesta spre după-amiază odată cu creşterea aportului de cofeină. De asemenea, cofeina are efect diuretic şi provoacă deshidratare care, la rândul său, declanşează dureri de cap.

Totodată, dacă ai ai consumat zahăr la micul dejun (biscuiţi, prăjituri), acest factor poate duce la creşterea nivelului de insulină, urmat de scăderea nivelului de zahăr din sânge, care se asemenea duce la dureri de cap.

Seara: Spre sfârşitul zilei, stresul şi oboseala ochilor (de la privitul prelungit în monitor) pot provoca dureri de cap.

Strănutul

Dimineaţa: Cauza principală a strănuturilor dimineaţa este alergia. Reflexul de strănut este suprimat în timpul somnului, astfel că persoanele care suferă de alergii încep să strănute atunci când se trezesc. De asemenea, aerul condiţionat poate usca căile nazale, factor ce duce la strănut.

În timpul zilei: Dacă strănuţi pe tot parcursul zilei, este posibil să te confrunţi cu un virus ce provoacă răceli.

Seara: Strănuturile care se agravează ca intensitate spre finalul zilei se pot manifesta din cauza febrei fânului, mai precis alergia la polenul care provine de la arbori şi plante. Pentru a minimiza efectele alergiei, trebuie să închizi geamurile şi să faci un duş înainte de a te culca, pentru a elimina particulele de polen de pe piele.

Tusea

Dimineaţa: Dacă obişnuieşti să tuşeşti dimineaţa, este posibil să fie din cauza unei boli pulmonare obstructive, cum ar fi bronşita sau emfizemul - reflexul de tuse apare pentru a elimina mucusul colectat peste noapte în plămâni. Totodată, persoanele care suferă de astm pot tuşi frecvent în primele ore ale dimineţii.

În timpul zilei: Tusea persistentă din timpul zilei este provocată, adesea, de o infecţie virală, cum ar fi răceala sau gripa.

Totodată, dacă tuşeşti după ce ai servit masa, cel mai probabil este din cauza refluxului gastric - sucurile digestive din stomac urcă spre esofac, provocând senzaţia de arsuri şi ulterior tuse.

Seara: Tusea care se manifestă cu precădere seara este specifică persoanelor care suferă de astm. De asemenea, dormitoarele pot fi pline de alergeni ce declanşează alergii comune - acarienii din praful din casă, covoare, lenjeriile de pat etc., astfel că tusea poate fi mai severă seara.