Ai colesterolul mărit? Iată care sunt simptomele!

2 jpg jpeg

Auzim tot mai des de colesterolul ,,rău”, dar şi de efectele negative pe care acesta le are când vine vorba de sănătate.

Colesterolul este un tip de grăsime prezent în toate celulele corpului şi a cărei funcţii este necesară pentru funcţionarea optimă a organismului. Printre principalele funcţii ale colesterolului se numără formarea acizilor biliari, care sunt responsabili pentru digestia grăsimilor. În plus, colesterolul are legătură cu formarea hormonilor sexuali şi tiroidieni determinaţi.

Totuşi, deşi colesterolul este necesar pentru buna funcţionare a mai multor organe, el se poate transforma într-un duşman pentru sănătate atunci când nu este ţinut sub control.

Marea problemă este că multe persoane nu sunt conştiente că au un nivel ridicat de colesterol, deoarece este greu de detectat din cauza lipsei de simptome. În consecinţă, pot apărea probleme serioase la nivelul ficatului şi sistemului cardiovascular.

De exemplu, există un risc crescut de a dezvolta ateroscleroză, o boală care implică acumularea de colesterol şi alte lipide în exces pe pereţii arteriali, provocând astfel probleme în circulaţia fluxului de sânge către inimă.

Simptomele unui nivel crescut de colesterol

Până în prezent, nu a fost identificat un simptom evident care să ajute la identificarea unui nivel ridicat de colesterol, ci doar prin intermediul analizelor de sânge.

Însă, experţii în sănătate au alcătuit o listă cu simptomele recurente legate de această afecţiune. Iată care sunt acestea!

- O anumită senzaţie de greutate şi dureri în zona pelviană şi a vezicii urinare;

- Gură uscată însoţită de halitoză (respiraţia urât mirositoare);

- Senzaţie de greutate resimţită la nivelul stomacului şi dificultatea de a digera, mai ales după consumul de alimente bogate în grăsimi;

- Indigestie şi gaze stomacale după mese;

- Stări de somnolenţă după mese;

- Intoleranţe alimentare;

- Urticarie sau mâncărimi ale pielii;

- Dureri de cap sau migrene;

- Pierderea echilibrului sau greaţă;

- Amorţeală resimţită în extremităţile corpului;

- Vedere înceţoşată;

- Stare de agitaţie resimţită în urma activităţilor fizice sau a eforturilor.

De menţionat faptul că simptomele enumerate mai sus pot fi confundate cu uşurinţă cu alte boli comune şi pot dispărea spontan. Vestea bună este că această boală poate fi evitată sau detectată prin examinarea regulată a sângelui şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi a unei alimentaţii echilibrate.