Persoanele care suferă de artrită reumatoidă au un risc mai ridicat de a dezvolta fibrilaţie atrială, una din principalele condiţii ale accidentului vascular cerebral, conform unui studiu recent.

Cercetarea, la care au participat 4 milioane de danezi cu artrită reumatoidă, a arătat că aceşti pacienţi sunt cu 40% mai predispuşi să aibă fibrilaţie atrială şi cu 30% să sufere un atac cerebral (AVC).

,,În cadrul studiului, artrita reumatoidă este asociată cu bolile cardiace, datorită problemelor inflamatorii care duc în timp la apariţia acestora. Medicamentele antiinflamtorii pot reduce din acest risc”, a afirmat Jesper Lindhardsen, cercetător la Spitalul Universitar ,,Gentofte” din Copenhagen, Danemarca.

Dintre participanţii la studiu, cei care aveau peste 50 de ani erau şi cei care erau mai predispuşi AVC-ului. Cercetătorii sfătuiesc pacienţii care sunt diagnosticaţi cu artrită reumatoidă să meargă la controale periodice la medicul cardiolog, pentru a evita preveni din timp afecţiunile cardiace.

Rezultatele studiului, care s-a desfăşurat pe o perioadă de cinci ani, au fost publicate în Jurnalul Medical Britanic.