A pătruns în Europa cu statului de condimente. Picant, asemeni piperului, dar şi cu proprietăţi aromatice, ghimbirul şi-a făcut repede loc în bucate, unde e folosit însă cu parcimonie, datorită intensităţii gustului. Curând, însă, şi-a devoalat şi proprietăţile terapeutice, unele dintre ele neaşteptate, miraculoase. Deşi vorbim curent despre „rădăcina de Ghimbir”, de fapt este vorba despre rizomii (foarte bine dezvoltaţi) ai plantei de ghimbir.

Ghimbirul este apreciat pentru proprietăţile sale de tonic şi energizant, ajută în circulaţia periferică proastă, stimulează metabolismul, detoxifică, arde grăsimile. Şi aceastea sunt doar o parte dintre afecţiunile în tratarea cărora îşi dovedeşte eficienţa. Iată alte câteva întebuinţări ale sale în medicina alopată:

1. Alungă depresiile

Ceaiul de ghimbir are proprietatea de a reda optimismul, de aceea este recomandat persoanelor care suferă de depresie. De asemena, redă pofta de viaţă şi alungă ceea ce bunicii numeau: „lingoare”, adică lipsa poftei de trăi. Adăugându-l constant în diferite preparate, conferă celor care îl consumă optimism, creşte tonului, stimulează energia.

2. Alungă „răul”

Şi când spunem asta, ne referim la toate formele de „rău” - de maşină, de mişcare, de înălţime, mahmureala, răul de dimineaţă, chiar şi stările de vomă pe care le au gravidele în primele luni de sarcină. Femeile şi copiii care au rău de maşină sau de avion pot să folosească capsule cu ghimbir, special pentru aceste situaţii, tratamentul începând cu 24 de ore înainte de călătoria programată, capsulele fiind înghiţite apoi la fiecare 4 ore. La fel de eficient este şi ceaiul de ghimbir, care e de preferat în cazul femeilor gravide.

3. Ajută în bolile respiratorii

O feliuţă de ghimbir într-un ceai fierbinte face minuni în toate formele gripale. Durerile de gât, guturaiul, faringitele şi laringitele cedează treptat în faţa asaltului ghimbirului.

Citeşte articolul integral pe ANTENA SATELOR