Află în două minute cum stai cu plămânii

1 2 jpg jpeg

Sănătatea plămânilor este pusă în pericol de mai mulţi factori agresori: fumul de ţigară, poluarea, alergenii, expunerea la produse chimice sau părinţi fumători. Problema este că aceştia afectează plămânii în mod ireversibil.

Pentru că nu putem vorbi despre o prevenţie propriu-zisă, poluare fiind pretutindeni, medicii recomandă un test de evaluare a plămânilor, o dată pe an. „Este un tip de investigaţie noninvazivă, nu durează decât două-trei minute şi putem da un diagnostic pe loc”, ne-a explicat dr. Roxana Nemeş, medic primar pneumolog, institutul Marius Nasta.

Spirometria este indicată atât copiilor, cât şi adulţilor şi măsoară cantitatea de aer pe care o persoană o poate inspira şi expira într-o unitate de timp. Spirometria este necesară pentru diagnosticul şi monitorizarea bolilor destructive pulmonare cronice (BPOC), astmului bronşic, fibrozei pulmonare.

„Testul este uşor şi nedureros. I se cere pacientului să respire cu putere printr-un tub de cauciuc legat la un aparat. Pentru executarea corectă, pacientul trebuie să respire complet, doar pe gură, să expire atât de puternic şi atât de rapid încât să-şi simtă plămânii goliţi de aer. Expirul trebuie să continue până când nu mai există aer de dat afară, ceea ce pentru pacienţii cu forme severe de BPOC sau astm bronşic poate fi extrem de dificil”, ne-a explicat dr. Roxana Nemeş.

Interpretarea rezultatelor se face pe loc, de către medicul specializat, care decide dacă trebuie investigaţii suplimentare. Testul costă 11 lei.

Test rapid

Răspundeţi la următoarele întrebări: - Tuşiţi de mai multe ori pe zi, în mai multe zile? - Eliminaţi spută din piept destul de des? - Obosiţi şi rămâneţi fără suflu, înaintea altor persoane de aceeaşi vârsta? - Aveţi peste 40 de ani? - Fumaţi sau aţi fumat cândva?

Rezultat. Dacă aţi răspuns cu “da” la cel puţin 3 întrebări, riscul de a avea o afecţiune pulmonară este mare. De aceea, consultaţi doctorul şi faceţi un test simplu de respiraţie, cu spirometrul