În comparaţie cu bărbaţii, femeile au un risc de şapte ori mai mare de a suferi de sindromul inimii frânte. Cele mai expuse sunt femeile mai în vârstă.

Una dintre posibilele explicaţii pentru care femeile sunt mai afectate de acest sindrom este pusă pe seama hormonilor, sunt de părere oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Arkansas, SUA.

O altă posibilă explicaţie ar fi că bărbaţii prezintă mai mulţi receptori ai adrenalinei la nivelul celulelor inimii, ceea ce înseamnă că pot gestiona mai bine stresul decât femeile.

Sindromul inimii frânte apare în urma unor şocuri emoţionale puternice, pozitive (cum ar fi un câştig la loto) sau negative (moartea cuiva drag, accident de maşină etc.).

În acest context, avalanşa de hormoni afectează inima, care se măreşte uşor, lucru ce determină apariţia unor simptome asemănătoare cu cele ale unui infarct (bătăi neregulate ale inimii).

Cele mai multe persoane care suferă de sindromul inimii frânte îşi revin în mai puţin de una sau două săptămâni. Totuşi, 1% dintre cei afectaţi mor din cauza acestui sindrom.