Cercetătorii au descoperit că persoanele care lucrează în ture de noapte pot avea probleme serioase de sănătate. Se pare că organismul nu-şi revine nici după câteva zile de odihnă.

Oboseala afectează creierul

Din păcate, cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au aflat că somnul pierdut afectează grav creierul. Oboseala distruge ireversibil neuronii. La ce duce acest lucru? Se reduc drastic abilităţile cognitive.

Studiile realizate pe cobai au arătat că, după o scurtă perioadă de lipsă de somn, creierul îşi poate reveni. Neuronii stimulează producţia unei proteine care generează energie şi protejează celulele nervoase.

După o lungă perioadă de extenuare însă, aceasta proteină nu mai are efect şi neuronii încep să moară.

Unde duce privarea de somn

Cobaii care au fost privaţi de somn mai mult timp şi-au pierdut 25% dintre neuronii din locus coeruleus, regiune a creierului responsabilă cu reacţiile la stres şi panică.

„Este prima dovadă clară ca privarea de somn duce la pierderea de neuroni”, a declarat medicul Sigrid Veasey, coordonatorul echipei de cercetători.

Specialistul spune că ar trebui realizate studii şi pe voluntari umani, pentru a se observa după cât timp devine periculoasă pentru creier privarea de somn.