Lucrarea protetică este soluţia la care apelează medicii stomatologi atunci când un dinte nu mai poate fi recuperat şi se recurge la extracţia lui. Află din rândurile următoare care sunt variantele pentru înlocuirea dintelui, dar şi cum poţi îngriji lucrările protetice corespunzător!

Chiar dacă protezarea dinţilor nu este de dorit, cel mai bine fiind să se păstreze dinţii naturali într-o stare bună de sănătate, ea este esenţială atunci când acest lucru nu mai este posibil.

,,Protezarea dinţilor este o etapă deosebit de importantă în medicina dentară. După ce s-a extras un dinte, orice pacient ar trebui să decidă să îl înlocuiască cu un dinte fals, indiferent de metoda pentru care optează. Această fază este necesară deoarece, în timp, spaţiul gol rămas între dinţii existenţi se va modifica, dinţii migrând în toate sensurile: se vor înclina, organismul îi expulzează din os în tendinţa găsirii unui vecin sau dinte antagonist. Cu cât sunt lăsate mai mult, aceste mişcări vor determina afecţiuni importante în urma muşcăturii oaselor maxilare, modificări şi dureri în articulaţie şi se va ajunge chiar la situaţia în care nu se va mai putea face protezarea şi se va trece la extracţia acestora”, explică doctorul Christian Marmandiu, medic stomatolog şi coordonator al Swiss Ecodent Clinic din Bucureşti.

Coroanele dentare necesită o igienă riguroasă

Coroanele şi punţile dentare sunt lucrări ce se fixează pe dinţii naturali prin cimentare. Coroana dentară reface un singur dinte, atunci când rădăcina acestuia este bună, iar punţile dentare refac spaţiul rămas în urma extracţiei unui dinte, fixându-se pe cei doi dinţi vecini golului.

Aceste lucrări pot fi realizate din mai multe materiale, cele mai uzuale fiind cele dintr-un schelet metalic placat la exterior cu porţelan sau compozit. Altele pot fi din ceramică integrală presată sau frezată computerizat, din compozit armat cu fibră de sticlă sau din zirconiu.

Mulţi dintre pacienţi consideră că odată ce şi-au definitivat o lucrare protetică nu trebuie să mai acorde atât de multă atenţie igienei orale.

,,Acest lucru este fals, igiena trebuie să fie chiar mai riguroasă, deoarece lucrările nu au posibilitatea de autocurăţare, precum dinţii naturali”, atenţionează medicul stomatolog.

Controale periodice în cazul lucrărilor protetice

Lucrările protetice îşi pierd valabilitatea dacă pacientul are o igienă orală defectuoasă, nu respectă recomandările medicului curant sau nu se prezintă la controalele periodice preventive stabilite împreună cu acesta şi cu asistenta de profilaxie.

De asemenea, păstrarea şi întreţinerea incorectă a lucrărilor protetice mobile sau accidentele (lovituri, căzături) sunt cauze ale deteriorării lucrărilor protetice.