Află cum să recunoşti alergia la metale!

1 2 jpg jpeg

Aşadar este vorba despre o hipersensibilitate la metale, care este încadrată ca fiind o tulburare a sistemului imunitar. Conform specialiştilor acest tip de afecţiune se regăseşte la un procent de 10%-15% din populaţie.

Cauzele hipersensibilităţii la metale

Specialiştii explică faptul că, alergia la metal este provocată atunci când sistemul imun începe să perceapă ionii din atomii de metale (exemplu, din cercei) ca pe nişte factori periculoşi, care periclitează sănătatea organismului. Oamenii de ştiinţă spun că celulele care alcătuiesc sistemul imunitar, în mod obişnuit elimină bacteriile şi virusurile care provoacă reacţii de tip inflamator în corp. Atunci când aceste celule vor porni lupta contra ionilor de metal cu care ai intrat în contact, fie prin ingerare, inhalare, atingere sau care au fost implantaţi în corp (plombe), se pot declanşa o serie de complicaţii.

Simptome

Simptomatologia poate diferi de la caz la caz. Unele persoane pot avea simptome mai puţin severe sau mai severe. Reacţiile pot fi prezente într-o singură zonă a corpului sau se pot extinde. Printre cele mai întâlnite semne ale alergiei la metale fac parte şi acestea: apariţia unor băşici la nivelul pielii, umflarea şi înroşirea zonei, urticararie.

Alte semne care pot fi: oboseala cronică, depresia, dureri la nivelul muşchilor şi articulaţiilor, tulburări de înţelegere şi memorare. Unele metale pot declanşa o afecţiune a pielii, numită dermatita de contact. Atunci, pielea intrând în contact cu o substanţă dăunătoare va suferi o reacţie alergică. Prin urmare, epiderma se poate înroşi şi pot apărea bubiţe care să te facă să te scarpini des.

Există şi anumite afecţiuni sau boli care sunt asociate cu alergia la metale, iar acestea sunt: eczemele, fribromialgia (boala cronică ce se manifestă prin dureri difuze ale muşchilor şi ale ţesutului moale), artrita reumatoidă (sunt afectate articulaţiile) şi osteomielita (infecţie acută sau cronică a oaselor), notează medbroadcast.com.

Factori alergeni

De la bijuterii, ceasuri, monede până la produse cosmetice şi soluţii pentru folosirea lentilelor de contact, toate acestea pot reprezenta o sursă de alergie pe tine. Substanţele cele mai nocive care pot declanşa reacţii alergice sunt următoarele: nichelul, aluminiul, mercurul, arsenicul, plumbul, cuprul, cadmiul, cromul şi cobaltul. Să nu uităm de metalele din elementul chimic titan.

Cum se pune diagnosticul

Alergologul va pune un diagnostic ţinând cont de istoricul tău medical. De asemenea, te va întreba dacă fumezi, dacă ai vreun implant sau dacă foloseşti în mod regulat produse cosmetice. Pornind de la aceste date îţi va cere să faci anumite teste. Tratamentul este individualizat, aşadar nu există un tratament standard care să-i vindece pe toţi oamenii care sunt hipersensibili la metale.