Află cum să eviţi o infectare cu virusul ZIKA!

1 2 jpg jpeg

O bucureşteancă în vârstă de 27 de ani a fost internată 2 zile la Spitalul Victor Babeş din Capitală, după ce s-a prezentat cu simptome de febră uşoară, erupţie pe piept şi pe membrele superioare. Potrivit Agerpres, tânăra tocmai se întorsese din Martinica la sfârşitul lunii iunie. Acum, este în afara oricărui pericol, cazul fiind unul izolat. Simptomele au dispărut în scurt timp, după cu informează Laurenţiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al MS.

„Nu vorbim despre o infectare pe teritoriul României, ci de un anumit caz de import din zone de risc.(…) Diagnosticul a fost confirmat în sensul în care istoricul de călătorie într-o zonă cunoscută cu potenţial de transmitere a acestui virus, simptomele acesteia şi rezultatul evident pozitiv al analizelor susţin diagnosticul cu infectare cu virusul Zika.

Virusul se transmite prin înţepătură de ţânţar şi vorbim despre specia Aedes Aegiptus. În România există ţânţari din această familie mare numită Aedes, însă altă subspecie, denumită Albopictus, care este o subspecie cu un risc redus de transmitere a acestui virus”, a adăugat Colintineanu.

Într-un comunicat emis în cursul zilei de azi, Ministerul Sănătăţii (MS) atrage atenţia că zonele cu risc maxim de infectare cu virusul Zika sunt: Bolivia, Brazilia, Belize, Cap Verde, Columbia, Costa Rica, Republica Dominicană, El Salvador, Fiji, Guyana Franceză, Guadelupe, Guam, Guatemala, Nicaragua, Honduras, Indonesia, Martinica, Mexic, Nicaragua, Noua Caledonie, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Peru, Samoa, St. Martin, Surinam, Thailanda, Tonga, Venezuela, Vietnam.

De asemenea, MS subliniază că Virusul Zika se poate transmite atât prin înţepătură de ţânţar, cât şi prin contact sexual. Prin urmare, dacă urmează să călătoreşti într-una din aceste zone:

- foloseşte substanţe anti ţânţari

- poartă îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a ţânţarilor Aedes

- utilizează prezervative pentru a reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual

- după revenirea în ţară, în primele 2 luni, ar trebui să ai doar contacte sexuale protejate.

Mai mult, este recomandat ca bărbaţii care au călătorit în zone cu transmitere de virus Zika să aibă contact sexual protejat cu partenerele însărcinate sau să fie abstinenţi până la sfârşitul sarcinii.

Atenţie!

Femeile gravide sau care şi-au programat o sarcină în această perioadă, trebuie să evite călătoriile în ţările în care au confirmate cazuri de infectare cu virusul Zika. Gravidele care s-au întors recent din regiuni cu transmitere activă a virusului, trebui să anunţe medicul care monitorizează sarcina, putând exista riscul de malformaţii congenital în cazul infectării.

2 jpg jpeg

Sursă: Ministerul Sănătăţii