Luminozitatea din cameră poate influenţa fertilitatea femeilor, susţin oamenii de ştiinţă după ce au realizat mai multe studii.

Rezultatelor cercetărilor recente au arătat că lumina stradală din timpul nopţii, care pătrunde la nivelul ferestrelor, joacă un rol important în ceea ce priveşte şansele femeii de a rămâne însărcinată, în special în cazul celor de vârsta a doua.

După ce au efectuat mai multe analize pe cobai, specialiştii de la Universitatea din California (SUA) au ajuns la concluzia că lumina artificială nu afectează doar somnul, prin disturbarea ceasului intern al organismului (ritmul circadian), ci şi procesul reproducător, anume fertilitatea femeii.

Dacă în cazul cobailor tineri (femele) lumina artificială nu afectează fertilitatea, în cazul celor de vârsta a doua afectarea era mult mai vizibilă.

Situaţia este similară şi dacă este vorba de expunerea la lumina generată de ecranele electronicelor, cum este cea de la televizor sau de la ecranul laptopului, a tabletei.

„În societatea modernă, femeile sunt expuse la mulţi factori din mediul înconjurător. Lumina artificială nu ne afectează doar somnul, ci poate influenţa şi fertilitatea“, a precizat Gene Block, profesor în cadrul Universităţii din California.