Mărul-lupului conţine o substanţă care este asociată cu creşterea riscului de cancer al tractului urinar, se arată într-o cercetare recentă.

Mai mult de jumătate din cazurile de cancer al tractului urinar înregistrate în Taiwan sunt asociate cu consumul unei plante medicinale folosite din vechime în această ţară: aristolohia, cunoscută la noi ca mărul-lupului. Această plantă recomandată în special pentru pierderea kilogramelor în plus, pentru calmarea durerilor articulare şi pentru problemele stomacale conţine o substanţă cu potenţial toxic: acid aristolohic.

Ultimele cercetări în domeniu au arătat că în jur de o treime din populaţia din Taiwan a ingerat această substanţă şi că numărul cancerelor de tract urinar este de aproape patru ori mai mare în această ţară decât în ţările vestice, unde mărul-lupului este mai puţin consumată.

Potrivit statisticilor, în Taiwan se înregistrează cea mai mare incidenţă a acestui tip de cancer, atrag atenţia oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea „Stone Brook” din New York.

Cercetarea a monitorizat 151 de pacienţi cu cancer al tractului urinar, dintre care 60% au dezvoltat mutaţii specifice asociate acestei plante, care au favorizat apariţia bolii.

Acidul aristolohic este implicat şi în apariţia nefropatiei endemice balcanice, boală descrisă pentru prima dată în 1956 şi care a fost diagnosticată la ţăranii din Bulgaria, Croaţia, România şi Serbia. Aceştia obişnuiau să folosească seminţele de mărul-lupului pentru prepararea pâinii.