Află ce efect au carbohidraţii asupra stării de spirit

1 2 jpg jpeg

Oamenii de ştiinţă de la Şcoala Medicală Harvard au realizat o cercetare pe o perioadă de 12 ani, timp în care au analizat asocierea dintre carbohidraţi şi riscul de apariţie a depresiei.

Ei au recrutat 43.000 de femei care nu aveau un istoric medical privind depresia şi care au răspuns la mai multe întrebări legate de obiceiurile lor alimentare.

Astfel, specialiştii au observat că participantele care obişnuiau să mănânce des carne roşie, pâine, paste şi chipsuri aveau un risc cu 29 până la 41% mai ridicat să fie diagnosticate cu depresie.

În schimb, cele care consumau mai mult ulei de măsline, cafea, vin sau peşte erau mai puţin predispuse stărilor depresive.

,,Am descoperit în studiile din anii trecuţi că persoanele simt nevoia să consume carbohidraţi de regulă în intervalul 15.30 – 17.00. Mai ales că există tendinţa ca dulciurile sau carbohidraţii să modifice starea de spirit, multe dintre persoane apelează la ele tocmai pentru a obţine senzaţia de confort, chiar dacă aceste două clase de alimente nu aduc beneficii sănătăţii”, a afirmat Edward Abramson, profesor emerit la Universitatea de Stat din California.

Specialiştii mai susţin că persoanele aleg să consume carbohidraţi după masa de prânz tocmai pentru că atunci resimt starea de tensiune sau de depresie după o zi de lucru.

Concluziile studiului au fost publicate în Jurnalul ,,Rapoarte Medicale”.