Gravidele care se expun unui aer mai poluat pot avea copiii obezi, este concluzia unei cercetări recente.

Specialiştii americani de la Şcoala de Sănătate Publică de la Universitatea din Columbia au vrut să afle dacă poluarea influenţează în vreun fel greutatea.

Substanţele din aerul poluat, la fel ca şi bisfenolul A, ftalaţii şi parabenii sunt cunoscute ca perturbatori endocrini. Aceştia mimează acţiunea hormonilor naturali (precum cea a estrogenilor), interferând cu unele funcţii în organism. În cadrul cercetărilor efectuate pe cobai s-a observat că exemplarele expuse poluării pot avea o greutate mai mare decât cele neexpuse.

În studiul de faţă, profesorul de epidemiologie Adrew Rundle şi colegii săi au monitorizat 702 femei aflate în ultimul trimestru de sarcină. Acestea au purtat dispozitive de analiză a aerului, într-un rucsac, timp de 48 de ore, cu excepţia momentelor de somn şi de duş.

Dispozitivul a analizat nivelul de hidrocarburi aromatice policiclice, chimicale prezente în fumul de ţigară şi în gazele de eşapament.

Copiii născuţi de mamele care s-au expus celei mai mari cantităţi de hidrocarburi aromatice policiclice au avut un risc cu 79% mai mare de a deveni obezi.